Games & spelletjesComputer & ICTLaatste nieuwsOnline gamesTech

Urenlang gamen heeft ook zijn voordelen voor kinderen

De afgelopen 2 jaar hebben we in een intensieve lockdown gezeten. Tijdens de lockdown is er gebleken dat er veel meer wordt gegamed. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, maar het is niet iets waar ouders al te trots op terug kijken. Uit onderzoek is toch wel gebleken dat het intensieve gamen toch wel voordelen met zich meebrengt.

Waarom urenlang gamen zijn voordelen heeft

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen geïnteresseerd zijn in games waarin je met of tegen elkaar speelt. In games moet je namelijk vaak samenwerken en interactie hebben. Kinderen leren daar heel erg veel van, omdat de sociale ontwikkeling flinke stappen gaat maken. Tijdens het gamen leer je hoe je omgaat met overwinningen en verliezen. Gamen brengt een positieve stimulans in het leven van de mensen. Wat ook vaak gebeurd is dat mensen tijdens het gamen elkaar dusdanig vaak spreken, dat er vriendschappen uit gaan ontstaan. Er werden meerdere testen uitgevoerd waarbij mensen op drie verschillende manieren een spel moesten gaan spelen.

De drie verschillende manieren bestaan uit een partij waar ze alleen gingen spelen, samen en tegen elkaar. Uit al die potjes is er gebleken dat waarbij ze competitief moesten zijn, er een vriendschap is ontstaan. Dat komt omdat ze elkaar tijdens het spelen complimenten en adviezen geven, zodat ze samen overwinningen kunnen boeken. Hierdoor groeit het sociale aspect van kinderen vele malen sneller en komen er 9 van de 10 keer ook betere en loyale vriendschappen uit. Dat blijkt ook uit de afgelopen 2 jaar waarin vele jongeren meer zijn gaan gamen.

Communicatieve vaardigheden krijgen impulsen

Ieder kind heeft een bepaald niveau van communicatie vaardigheden. Echter is het wel belangrijk om te weten dat bepaalde delen van communicatieve vaardigheden impulsen, maar veel ook niet. Sommige mensen onderscheiden hun online leven flink van hun offline leven. De sociale vaardigheden die kinderen online leren kunnen ze dus wel breed inzetten in hun offline leven, alhoewel niet iedereen daar mee bezig is, is het wel een skill dat kinderen onbewust gebruiken in het dagelijks leven.

De zorg van ouders

Vele ouders zijn bang dat kinderen vierkante ogen krijgen en dat hun gezondheid achteruitgaat. Daar valt wat voor te zeggen, maar aan de andere kant is het ook belangrijk om als ouder je niet direct blind te staren op schermtijd. Vroeger zei iedereen dat het belangrijk is dat je buiten speelt, lekker gaat voetballen en kind blijft. Maar, gezien de onzekere tijd waarin we leven is het ook goed om te realiseren dat op de één op de andere dag jouw kinderen hun vrienden niet meer kunnen zien. Gamen zorgt ervoor dat kinderen hun vrienden toch wel kunnen zien.

Wel is het belangrijk dat ouders hun kinderen van tijd tot tijd controleert, omdat een verslaving snel aangewakkerd kan worden. Dagelijkse verplichtingen als school, sport en dergelijke dingen moeten nog wel een eerste prioriteit blijven. Dat betekent ook dat je kinderen niet stiekem tot laat in de nacht doorgaan, want dat gaat ten koste van hun eigen prestaties, wat je natuurlijk niet wilt als ouder. Daarom is de zorg van een ouder best groot wanneer ze zien dat hun kind steeds meer gaat gamen. Maar, toch raden wij het aan om je als ouder niet blind te staren op schermtijd op momenten dat Corona of het apenpokken virus voor roet in het eten zorgt in hun sociaal leven.

Game met je kind

Als je niet altijd begrijpt waarom je kind uren achter zijn of haar playstation zit, ga dan eens met je kind een dagje gamen. Zo kun je hun perspectief ook begrijpen en bouw je tegelijkertijd ook aan bepaalde sociale vaardigheden met je kind. Maar, vergeet niet, misschien zorgt dat er ook voor dat je kind zich niet alleen voelt wanneer zijn of haar vrienden niet online zijn. Dus, begin de Playstation, Xbox, Nintendo en dergelijke apparaten te leren, want als je er eenmaal aan begint kun je maar beter voorbereid komen zodat je geen gefrustreerd kind naast je hebt zitten die het gevoel heeft dat hij of zij een leraar moet zijn. Dus, gamen is nog zo slecht nog niet, sociale vaardigheden krijgen een grote boost en als je zelf meedoet, bouw je ook nog eens aan een nieuwe ervaring.

Verder lezen?

Back to top button