OverigBusiness

Plexiglas snijden met een laser graveermachine

Plexiglas snijden kan met een laser graveermachine. Plexiglas is een kunststof ook wel bekend onder de naam acrylaat, PMMA (Polymethylmethacrylaat). Het staat ook wel bekend onder de namen perspex. Deze zijn eigenlijk allemaal hetzelfde, de een is een merknaam en de andere is echt de stof, net als dat bier de soortnaam is van een drankje en Heineken de merknaam. Soms is de merknaam de soortnaam geworden. Maar: plexiglas snijden, hoe werkt dat nou?

In dit blog de voor en nadelen van plexiglas snijden met een laser graveermachine en welke snijtechnieken en buigtechnieken er zijn. 

Zagen of lasersnijden

Plexiglas zagen kan met een CNC freesmachine of zelfs met de hand, maar met een laser graveermachine krijg je toch wel het beste resultaat. Plexiglas (of dus acrylaat) is helaas niet erg vergeeflijk als het aankomt op schuren en sporen, vandaar dat het steeds vaker met een laser wordt gedaan. Lasersnijden zorgt voor een heel nauwkeurige bewerking van plexiglas want de laserstraal is smal en zorgt voor strakke lijnen. Zelfs ronde vormen zijn gemakkelijk te snijden met een laserstraal. 

Vlampolijsten

Na het zagen is de rand van het plexiglas of acrylaat vaak vaak ruw en ondoorzichtig. Om een glashelder resultaat te krijgen zoals hierboven, kan je met een vlam de randen verwarmen, en dan wordt het weer helder. Vlampolijsten noem je dat. Met plexiglas snijden met een laser, is er 1 voordeel: Het vlampolijsten gebeurt automatisch! Echt een uitkomst, want dat scheelt na-bewerkingstijd. Ben je benieuwd wat je nog meer kan maken met plexiglas en een laser? Bekijk hieronder nog meer voorbeelden:

Buigen

PMMA is goed te bewerken en te buigen. Je  buigt plexiglas door het te verhitten tot 160 graden Celsius. Het materiaal wordt hierdoor zacht en daarna buig je het voorzichtig in de gewenste vorm.

Zelf Plexiglas buigen

Wil je zelf plexiglas buigen?Dit kan met een gloeidraad, een föhn of met een oven.

Buigen met gloeidraad

Je kunt je plexiglas buigen met een gloeidraad. Hiervoor heb je wel een buig apparaat nodig natuurlihjk Een gloeidraad zorgt ervoor dat het plexiglas warm wordt in een rechte lijn. Maar er is ook materiaal beschikbaar waarmee u het bijvoorbeeld in een hoek kunt buigen.

Leg de gewenste buiglijn precies langs de gloeidraad. Zodra het plexiglas 160°C is, kan je materiaal eraf halen en buigen. Houd het in de gewenste hoek tot het materiaal is afgekoeld.

Voordelen laser graveermachine

  • Glasheldere snijranden
  • Geen nabewerking met de hand nodig
  • Iedere gewenste vorm en kleine details

Nadelen

  • Laser machine heeft niet iedereen in huis
  • Een lasermachine neemt veel ruimte in beslag
  • De juiste instellingen voor snijden of graveren moet je weten

Plexiglas snijden kan dus met de hand, op een CNC freesmachine of zelfs met een waterstraal. De voordelen van plexiglas snijden met de laser is dat er bijna geen nabewerking nodig is. Voor de verschillende toepassingen kan ik aanraden om voorbeelden te zoeken bij professionele graveerbedrijven die hier ervaring mee hebben. 

Plexiglas snijden met een laser graveermachine
Plexiglas snijden met een laser graveermachine

Verder lezen?

Back to top button