ActiviteitenDagje wegGezelligheidLaatste nieuwsLifestyleOntwikkeling

5 mei: Wat kunnen we doen op bevrijdingsdag?

Alles over de nationale feestdag 5 mei

Bevrijdingsdag is een hele speciale dag in ons leven. Ruim 76 jaar geleden is ons land bevrijd van de Duitse bezetting. De tweede wereldoorlog was afgelopen en wij konden weer in vrijheid leven. Nu 76 jaar later, staan we nog elk jaar stil om onze vrijheid te vieren. Eens in de 5 jaar is er in Nederland veel te doen. Er wordt dan veel georganiseerd om onze dankbaarheid en vrijheid op een wat grotere schaal te vieren. Wat kunnen we doen met bevrijdingsdag?

Waarom is bevrijdingsdag ontstaan?

Bevrijdingsdag is ontstaan om de capitulatie van de Duitsers te herdenken en te vieren. In eerste instantie werd de bevrijding gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. In 1946 heeft de regering besloten om voortaan de viering op 5 mei te houden, omdat dat de exacte datum van de capitulatie was. Vanaf 1958 is er besloten om 5 mei eens in de vijf jaar nationaal te vieren. In de tussentijd kun je verschillende dingen doen als het gaat om onze vrijheid te herdenken.

De bezinning en viering van 5 mei

In 1975 raakten er steeds meer oud-verzetsmensen, joden en Indiërs betrokken bij 5 mei. Door de aanwezigheid van onder anderen de koningin, groeide de belangstelling vanaf 1980 zodanig, dat er in 1982 is besloten om 5 mei tot algemeen erkende feestdag uit te roepen! Hierdoor konden de nieuwe generaties betrokken blijven bij de geschiedenis van ons land en van de wereld. Jong en oud gaan hand in hand met elkaar de straten op om te vieren dat we op deze ene speciale dag bevrijd waren en kunnen leven op de manier hoe we dat willen.

De invulling van 5 mei kreeg steeds meer lading. Dat kwam omdat er op 4 mei de dodenherdenking wordt gehouden. Het is natuurlijk wel van belang dat we alle mensen die voor het land hebben gestreden, dankbaar zijn voor de vrijheid waar we nu in leven. Het belang van vrijheid in het algemeen is hiermee een grote kernstuk geworden. Door bezinning te hebben voor de moeilijke tijd waar we in hebben geleefd, is het van belang om ten alle tijden trots te zijn op de samenleving waar we nu in leven.

Wat kun je doen op 5 mei?

Jaarlijks worden er in 14 steden altijd een bevrijdingsfestival georganiseerd. Dus mocht jij een liefhebber zijn van festivals en heel veel gezelligheid, dan is het bezoeken van een bevrijdingsfestival een grote aanrader voor jou! Het mooie van deze festivals is dan ook dat iedereen dankbaarheid blijft tonen en iedereen met hetzelfde doeleind feest viert. Het is altijd een speciale ervaring om mee te maken.

Ook kun je er voor kiezen om jezelf wat meer te storten in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog. Het herdenken van de vreselijke gebeurtenissen is belangrijk om te doen. Hoe kun je dat dan doen? Je kunt een voormalig concentratiekamp in Nederland bezoeken waarbij je meer te weten komt over de algehele geschiedenis in die tijd. Er zijn talloze musea’s in Nederland die heel veel informatie bieden om ervoor te zorgen dat je jouw kennis nog meer kunt verbreden.

Op 5 Mei is er ook de mogelijkheid om een unieke fietstocht af te leggen. De fietstocht gaat namelijk langs plekken die in de tweede wereldoorlog een bijzondere betekenis hadden. Bovendien blijf je fit, leer je nieuwe mensen kennen en leer je steeds meer over de vreselijke tijd die we in ons land hebben moeten doormaken. De toch is 30 kilometer lang en vind zich plaats in De Lutte, een dorp in de gemeente Losser. Het is een toffe manier om meer te weten over de geschiedenis van Nederland.

Organiseer zelf een evenement

Ook zelf kun je ervoor kiezen om zelf wat activiteiten te organiseren in jouw woonplaats. Er zijn vele (kleine) gemeentes die samen met bewoners de handen ineenslaan om ervoor te zorgen dat er ook in hun woonplaats leuke evenementen worden georganiseerd. Hoe leuk is het om een ontzettend tof feestje en/of ander groot evenement te organiseren waarbij meerdere mensen uit andere plaatsen rustig kunnen buurten. Bovendien kun je je eigen draai geven aan de nationale feestdag, wat het natuurlijk net een stukje leuk maakt.

Kijk naar de mogelijkheden, bespreek de mogelijkheden met buurtbewoners en kijk wat voor iedereen een leuke optie zou zijn om hun 5 mei te kunnen vieren met vrienden en familie. Houd andere gemeentes ook in de gaten, want wellicht kunnen er leuke samenwerking ontstaan. Organiseer dus zelf een evenement, begin bij bezinning en bewustwording, en dan zijn er meer dan genoeg opties om op 5 mei een goede dag te ervaren.

Verder lezen?

Back to top button