Gezonde balansGezondheidsklachtenReisartikelenUiterlijke verzorging

7 tips voor goede bescherming tegen de zon

Geniet optimaal van de zon zonder dat je huid beschadigd!

Artikel highlights:
  • 7 tips voor goede bescherming tegen de zon:
  • De risico's van te lang in de zon
  • 1. Let op de tijd van de dag
  • 2. Zonkracht
  • 3. Gebruik goede zonnebrandcrème
  • 4. Huidtype
  • 5. Gebruik after sun
  • 6. Draag beschermende kleding
  • 7. Pas op met het gebruik van zonnebrand olie

De zon is een grote bron van vitamine D. Het is onze gele grote vriend. Maar ook de zon kan ons schade toebrengen als we niet goed beschermd zijn. Hoe kunnen we dit voorkomen?

Dit artikel gaat in op 7 tips om goede bescherming tegen de zon te zoeken, waardoor je iedere dag gerust kun genieten van de zon, zonder dat je jouw huid beschadigd. Onze huid heeft in principe genoeg aan 15 minuten blootstelling in de zon, maar wij weten allemaal dat een lekkere stranddag aangenaam is. Wil je geen risico lopen? Lees dan snel verder.

Wat zijn de risico’s van de lang in de zon liggen?

Het risico van te lang in de zon blijven liggen, is een verbrande huid en een blauwe bos haar. Om de zon te bestrijden kan je beschermende spullen gebruiken: zoals filteren voor het gezicht of kleding die Uv-straling tegengaan waardoor je optimaal beschermt bent. Als je zonder zonnebrand rondloopt, heb je nog geen bescherming. Het is daarom belangrijk om altijd een zonnebrandcrème in te smeren op de huid, of je nu gaat kamperen of naar het strand wil gaan. Doe je dat niet, dan verhoog je de kans op verbrandingen en eventuele huidaandoeningen. Bescherming tegen de zon is daarom altijd noodzakelijk.

Let op de tijd van de dag

De zon is niet altijd even krachtig. Wees je daarom bewust wanneer  je besluit om naar buiten te gaan. Ga je niet tijdens de zonnigste uren of onder bewolkte luchten naar buiten? Dan hoeft je lichaam minder zonnebrandcrème aan te brengen. De zonnigste uren bevatten namelijk de sterkste stralingen. Door rekening te houden met welk dagdeel je naar buiten gaat, kun je besparen op zonnebrandcrème en hoef je minder bescherming tegen de zon te gebruiken. 

goede bescherming tegen de zon

Zonkracht

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid Uv de zon uitstraalt. Deze zonkracht wordt weergegeven in een schaal van 0 tot en met 11+. Je kunt hierop inschatten of het nodig is om extra bescherming tegen de zon aan te brengen, zoals bijvoorbeeld zonnebrandcrème, beschermende kleding of een parasol. Vergis je niet over jouw locatie. Als je op het platteland staat is de Uv-straling meestal hoger dan in de stad. Bescherming tegen de zon en de hoeveelheid Uv is daarom essentieel.

Gebruik goede zonnebrandcrème

Gebruik goede zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de schadelijke Uv-straling die het lichaam ontvangt. Een goede zonnebrand crème moet minimaal bevatten 50% actieve ingrediënten ofwel filters die alle Uv-straling tegengaat waardoor jij goed beschermt kan blijven. Kinderen hebben een jonge flexibele huid en hebben daarom ook een sterkere zonnebrandcrème nodig. Met name de Uv-A is gezondheidsgevaarlijk, want die veroorzaakt acne en andere huidproblemen zoals donkerder pigmentatie van je huid wat op lange termijn voor wat problemen kan zorgen. Kies daarom de juiste zonnebrandcrème uit zodat je optimaal bescherming tegen de zon krijgt en geen last krijgt van fysieke ongemakken.

Huidtype

Houdt ook rekening met je huidtype. De hoeveelheid Uv die je lichaam ontvangt, hangt af van het soort huid dat je hebt. Bij een donkerder type huid is de kans op verbranding veel minder dan een lichtere huid. Mensen met een donkerdere huid absorberen wel sneller infraroodstraling in tegenstelling tot een lichtere type huid. Mensen met een lichtere huid moeten daarom veel beter letten op hun bescherming tegen de zon. Er zijn 6 verschillende huidtypes. Het is aan jou om te kijken onder welke categorie jij valt. Doe dat, want bescherming tegen de zon is hartstikke belangrijk.

Gebruik after sun

Maak gebruik van after sun producten om je huid te laten rusten en herstellen. Je huid kan een ernstige verbranding krijgen als gevolg van het zwemmen. De combinatie van het zwemmen en de zon die op je huid straalt zorgt voor een extra snelle beschadiging van je huid. After sun zorgt ervoor  dat je huid snel herstelt en verkoeling kan hebben voor op het moment dat je verbrand bent. After sun biedt jou de optimale bescherming tegen de zon.

Draag beschermende kleding

Draag beschermende kleding als je naar het zwembad gaat. Je kunt ook een lange broek aantrekken, waterdichte sandalen, of hogere bovenbenen dragen om jezelf goed te beschermen bij de zon. Hierdoor voorkom je dat bepaalde delen van je lichaam snel verbranden of andere problemen ervaren waar je absoluut geen zin in hebt. Om optimale bescherming van de zon te krijgen, is het belangrijk dat je beschermende kleding draagt die zichtbare delen van je lichaam bedekken.

Pas op met het gebruik van zonnebrand olie

Pas op met het gebruik van zonnebrand olie. Intensief gebruik van zonnebrand olie zorgt ervoor dat de huid bijna dagelijks wordt beschermd. Dit kan leiden tot een verhoogde reactie op zonlicht en ernstige gevolgen zoals littekens, pigmentatiestoornissen of hermetische keratose. Bovendien blijft het olie en kun je naarmate de tijd je huid intens beschadigen omdat je huid als het ware wordt ‘gekookt’ Wees je dus bewust over het gebruik van zonnebrand olie en zorg dat je goede bescherming tegen de zon verleent.

Dit waren onze 7 tips voor goede bescherming tegen de zon

De zon brengt altijd veel plezier. Zet de barbecue aan en geniet van het mooie weer! Maar zorg er ook echt voor dat je niet gebukt gaat onder de kracht van de zon. Ga verstandig en verantwoord om met jouw huid. Bescherming tegen de zon lijkt misschien onnodig, maar het is ò zo belangrijk! Lees alles gerust nog even door en bescherm jezelf.

Verder lezen?

Back to top button