Health

De juiste bril op sterkte vinden: tips en informatie

Het dragen van een bril op sterkte is voor sommige mensen essentieel om een scherp zicht te behouden en oogproblemen te corrigeren. Bij het uitzoeken van de juiste bril zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit blog delen we handige tips en informatie om je te helpen bij het vinden van de perfecte bril op sterkte die past bij jouw behoeften en stijl. 

Oogmeting 

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe bril, is het belangrijk om een recente oogmeting te laten uitvoeren. Een professionele opticien kan je ogen grondig testen en een recept opstellen voor de benodigde sterkte van je bril. Dit recept is de basis voor het vinden van de juiste bril op sterkte die nauwkeurig je zichtproblemen corrigeert. Vaak zit deze oogmeting al in de prijs inbegrepen of wordt deze vergoed vanuit een brillen zorgverzekering

Kies het juiste montuur 

Bij het kiezen van een bril op sterkte is het montuur een belangrijke factor. Overweeg je gezichtsvorm, persoonlijke stijl en comfort. Er zijn verschillende montuurstijlen beschikbaar, zoals rond, vierkant, ovaal, enzovoort. Probeer verschillende monturen uit en vraag advies aan een opticien om de perfecte match te vinden.

Lenstype en coatings

Naast het montuur is het lenstype van de bril van belang. Er zijn verschillende lenzen beschikbaar, zoals enkelvoudige, multifocale en bifocale lenzen. Kies het lenstype dat past bij je behoeften en zichtcorrectie. Daarnaast kunnen verschillende coatings worden toegepast op de lenzen, zoals een ontspiegelende coating of een krasbestendige coating. Informeer naar de beschikbare opties bij de opticien. Ook kan je tegenwoordig blauwe glazen in je bril laten zetten. Deze glazen zorgen ervoor dat je ogen wat minder gaan turen wanneer je gebruik maakt van een digitaal apparaat zoals je laptop of je smartphone. 

Kosten en vergoedingen 

Het aanschaffen van een bril op sterkte kan een investering zijn. Toch is het de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit je zorgverzekering. Informeer naar de mogelijkheden van je zorgverzekering en de voorwaarden die daarbij komen kijken. Ga je en nieuwe verzekering aanvragen? Kijk dan goed wat de dekking is. Ontdek welke kosten mogelijk worden gedekt door je verzekering en welk bedrag je zelf moet bijleggen. 

Onderhoud en nazorg 

Zodra je de perfecte bril op sterkte hebt gevonden, is het belangrijk om goed voor je bril te zorgen. Reinig de lenzen regelmatig met een zachte doek en vermijd krassen door de bril veilig op te bergen wanneer je hem niet draagt. Maak de bril ook regelmatig schoon met de spray die je krijgt bij de aankoop van de bril. Zo kan je effectief vlekken op de bril verwijderen. Vergeet ook niet om regelmatig een oogcontrole te plannen om je zicht te controleren en eventuele veranderingen in je ogen te detecteren.

Verder lezen?

Back to top button