GezondheidsklachtenGezinHealth

12 tips voor het verbeteren van je slaap

Zorg dat je weer goed slaapt met deze tips!

Slapen is een van de belangrijkste momenten van de dag. Het is het moment dat je lichaam even kan opladen tussen alle inspanningen. Heb jij last van een slechte nachtrust? Slaapproblemen verminderen vaak naarmate iemand ouder wordt, maar dat is niet altijd zo. Er bestaan verschillende factoren die invloed hebben op een slechte nachtrust. In dit artikel geef ik 5 tips voor het verbeteren van je slaap.

Tip 1: Zorg voor een vast slaapritme

Het is belangrijk om een vast slaapritme te hebben om goed uit te kunnen rusten. Als je lichaam gewend is aan een vast slaapritme, dan gaat het zich beter voorbereiden op de nacht.

Tip 2: Zorg voor een opgeruimde slaapkamer

Om rustig en beter te kunnen slapen is een rustige en opgeruimde kamer van belang. Een opgeruimde slaapkamer heeft ook nog eens heel wat voordelen voor je hersenen. De uitspraak “huis leeg, hoofd leeg” bestaat niet zomaar.

Tip 3: Vermijd licht voor je gaat slapen

En dan heb ik het niet alleen over het blauwe licht van je schermen. Wij associeren licht met overdag (leven) en donker met nacht (slapen). Daarom kun je het beste zo veel mogelijk lichten vermijden. Maak je kamer bijvoorbeeld alvast wat donkerder in de avond.

Tip 4: Zorg voor de juiste slaapkamertemperatuur

De temperatuur van de slaapkamer is erg belangrijk. Zowel te warm als te koud is natuurlijk niet goed. Maar wat is dan de juiste slaapkamertemperatuur? De beste slaapkamertemperatuur licht rond de 16 – 18 graden Celsius, echter kan dit natuurlijk verschillen per persoon.

Tip 5: Slaap overdag weinig tot niet

Als je overdag slaapt ben je in de avond vaak minder moe, vrij logisch natuurlijk. Probeer deze overdag over te slaan. Power naps (middagdutjes) verstoren het slaapritme namelijk.

Tip 6: Eet/drink niet te veel voor het slapen

Als je te veel eet of drinkt voor het slapen gaan kan dit te zwaar vallen op de maag, waardoor je minder goed in slaap komt of ’s nachts wakker wordt.

Slaap verbeteren met deze tips

Tip 7: Beweeg genoeg door de dag heen

Zorg dat je overdag in beweging komt. Zoals ik eerder noemde slapen wij om op te laden. Wanneer je genoeg doet op een dag raak je ook sneller moe, waardoor je lichaam meer slaap nodig heeft. Hierdoor kan je ook dieper en sneller slapen. Je kunt ook wat sportartikelen voor thuis aanschaffen om je beweging wat te stimuleren.

Tip 8: Focus op je ademhaling voor het slapen

Ademhaling is een vorm van meditatie. Als je rustig focust op je ademhaling voordat je gaat slapen kun je meer tot jezelf komen, rustig worden en even alle stressfactoren en gedachtes aan de kant schuiven.

Tip 9: Probeer yoga of mindfulness voor het slapen

Het belangrijkste is tot rust komen voordat je gaat slapen. Je wilt vermijden dat je hoofd nog helemaal vol zit met gedachtes wanneer je wilt gaan slapen. Yoga oefeningen, mediatie en/of mindfulness kunnen hierbij helpen.

Tip 10: Drink geen alcohol voordat je gaat slapen

Al hoewel alcohol je misschien sneller in slaap laat komen betekend niet dat de kwaliteit van je slaap daardoor verbeterd. Vaak slaap je door alcohol minder diep en wordt je snel en onrustig wakker in de nacht. Hetzelfde geldt voor koffie en andere dranken met alcohol of cafeïne.

Tip 11: Ga pas in bed liggen als je gaat slapen

Als jij je bed alleen gebruikt voor slaap, dan hecht jouw brein het bed ook echt aan slapen. Probeer dus te vermeiden dat je al twee uur in bed ligt te chillen voordat je gaat slapen of ’s morgens nog lang in bed blijft liggen.

Tip 12: Probeer stress te verminderen

Stress is een van de slechte factoren voor de gezondheid van een mens, zo ook voor de slaap. Probeer tot rust te komen en er niet te lang bij stil te staan. Je doet jezelf er alleen maar kwaad mee. Alles komt altijd goed!

Beter slapen is dus mogelijk

Beter slapen is dus mogelijk, maar je zult zelf de stappen moeten nemen om te kijken wat het beste voor jou werkt. Onthoud in ieder geval dat routine, beweging, licht en rust in het hoofd het belangrijkste zijn.

Producten voor het verbeteren van je slaap

Naast deze bovenstaande tips zijn er ook producten om je slaap te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een wake-up light, slaapmasker of slaappillen. Als mijn eerder genoemde tips niet werken, kun je overwegen om je te oriënteren op zulke slaap verbeterende producten.

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button