Health

Hoe ga je om met een allergie of voedselintolerantie?

Als je in je omgeving rondkijkt dan kom je wellicht best wat mensen tegen die allergisch zijn voor bepaalde voeding. En dan zijn er ook steeds meer mensen die last hebben van hooikoorts. Zodra de pollen in het rond beginnen te vliegen lopen ze te snotteren en met een rode neus en rooddoorlopen ogen rond. Het is puur persoonlijk of je ergens gevoelig voor bent of niet. Mensen die nergens last van hebben snappen soms niet dat iemand enorme niesbuien krijgt van hun kat. Of dat iemand die per ongeluk pinda’s eet met spoed naar het ziekenhuis moet vanwege een heftige allergische reactie.

Wat kun je doen als je allergisch bent?

Wanneer je ergens allergisch voor bent dan is het natuurlijk zaak om die stof of situatie te vermijden. Maar dat kan helaas niet altijd. Als je last hebt van hooikoorts kun je moeilijk maandenlang binnenblijven. Gelukkig zijn er middelen die je kunt gebruiken om de symptomen te bestrijden of in ieder geval te verminderen. Bij Intoleran kun je online middelen bestellen als je te maken hebt met bepaalde vormen van allergie of intolerantie.

Wees voorbereid

Bepaalde allergieën kunnen een heftige reactie geven. Dit komt mede door de lichaamseigen stof histamine die het lichaam in de verdedigingsmodus schakelt. Als iemand die intolerant is voor gluten of lactose deze stoffen toch binnenkrijgt kan dit bijvoorbeeld leiden tot hevige buikpijn en acute diarree. Het lichaam probeert de stoffen waar het geen raad mee weet zo snel mogelijk af te voeren. Dit kan zelfs al gebeuren als een pannenkoek wordt gebakken in een pan waar ook gewone pannenkoeken in worden bereid, ook al wordt voor de bedoelde pannenkoek glutenvrij beslag gebruikt. Sommige mensen zijn zo allergisch voor pinda dat ze al een shock kunnen krijgen als er een paar druppels pindasaus op hun huid spatten, zonder dat ze daar dus van gegeten hebben. Mensen die bekend zijn met ernstige allergische reacties dragen meestal een epipen bij zich met adrenaline. Die moet ze bij bewustzijn houden tot er medische hulp kan worden geboden.

Restaurants moeten informatie geven

Wanneer je boodschappen doet in de supermarkt kun je op de verpakking van een product zien wat daar in zit. Als je in een restaurant eet is het soms lastig om te beoordelen of je een gerecht wel of niet kunt bestellen. Restaurants zijn verplicht om informatie te verstrekken over de aanwezigheid van bepaalde ingrediënten of stoffen in de gerechten op de menukaart. Op die manier moet worden voorkomen dat een gast een allergische reactie krijgt. Ook zijn er steeds meer restaurants die specifiek glutenvrije, lactosevrije en pindavrije gerechten op de kaart hebben. Wel is het dan natuurlijk zaak dat deze gerechten zodanig worden bereid dat er geen kruisbestuiving kan plaatsvinden. Ook in vliegtuigen wordt hier steeds vaker rekening mee gehouden. Een passagier met een shock is immers niet wat je wilt tijdens een vlucht.

Verder lezen?

Back to top button