HuishoudenLifehacksNatuur

De kracht van goede onthardingszout

Artikel highlights:
  • Het verschil van hard en zacht water
  • Kwaliteitsnormen
  • Onthardingszout

Onthardingszout wordt al jaren op verschillende manieren gebruikt, maar altijd met hetzelfde doel: Het ontharden van water. In het begin van de komst van onthardingszout waren alleen industriële bedrijven ervan in het bezit. Inmiddels hebben particuliere huishoudens ook al jaren toegang tot het middel en moet goed recht. Onthardingszout haalt calcium uit het water waardoor de levensduur van apparaten en machines worden verlengd. 

Het verschil van hard en zacht water

Het overgrote deel van leidingwater in Nederland is rijk aan calcium. Calcium is kalk dat verstoppingen kan veroorzaken, waardoor machines en apparaten in het huishouden beschadigen. Op het moment dat het water zacht is, dan hoeven er minder middelen te worden gebruikt op een machine en laat het ook minder aanslag achter. Waterontharding is dus broodnodig om ervoor te zorgen dat er minder verharde kalk achterblijft op apparaten en de levensduur verlengd. 

Om onthardingszout effectief te laten werken moet het water voor 99,8% uit NaCI bestaan. Beter bekend als natriumchloride. NaCI kun je misschien herkennen van de doodgewone keukenzout. Zout voor waterontharding is alleen grover van structuur, zodat er geen klontering kan ontstaan in een leiding en/of oppervlak. Tegenwoordig kun je onthardingszout als tablet, brok of grote korrels aanschaffen waarbij de werking gelijk is. Het is het mechaniek van de waterontharder die de voorkeur voor de vorm bepaalt, maar dat neemt niks weg van zijn effectiviteit. 

Kwaliteitsnormen 

De normering voor zout kan een bepalende factor spelen bij het eindresultaat dat je zoekt. Er zijn namelijk verschillende soorten normeringen waar je tegenaan zou kunnen lopen. Je kunt denken aan: EN 973 Type A, DIN19604, AFNOR T90- 620, EN 16370, EN16401, BRP EU 528/2012. 

EN973 Type A is een overkoepelende europese norm die is gebaseerd op DIN en AFNOR. Ook is deze norm van toepassing op NaCI wat bestemd is voor gebruik in onthardingszout. Oftewel: Het is gebruik voor menselijke consumptie en productie. Het beschrijft de kenmerken en geeft alle benodigde informatie weer over de NaCI aan. 

DIN is in feite hetzelfde, behalve dat de vorm van het zout granulair kan zijn, wat inhoudt dat de grootte afhankelijk is van de toepassing in een tablet vorm. Ook beschrijft DIN19604 wat de kenmerken en de toepassingsmethoden van het middel  zijn zodat je geen fout maakt. AFNOR is de franse norm, maar gelijkwaardig aan DIN. De overige labels zal je niet zo snel kunnen vinden, maar mocht je er per ongeluk een keer op stuiten, dan kunnen wij je vertellen dat deze lables vrijwel voor de industrie is bedoeld, dan voor de particuliere mens. 

Onthardingszout

Onthardingszout is dus een mooi middel om te gebruiken voor als je verkalking van jouw machines tegen wil gaan. Het is dan wel belangrijk dat je kwalitatief goede korrels, tabletten of andere vormen van onthardingszout aanschaft, dit beschikken over de EN 973 Type A certificering. Als je dat eenmaal hebt gevonden, dan kun je rustig uitkiezen wat voor type onthardingszout je wil kopen. De één gaat voor grove korrels, de ander voor tabletten of kleine korrels. Afhankelijk vanwaar jij waterontharding nodig hebt, is het handig om secuur alle informatie te lezen dat op de verpakking staat. 

Op het internet zijn er de welbekende BROXO tabletten te vinden. BROXO is vervaardigd uit vacuümzout gemaakt en geniet daarom ook van zijn goede kwaliteit. Ook heb je Salina zout. Salina zout is voor zien van NEN-EN 973 Type A en kan dus veilig gebruikt worden. Het zijn hoogwaardige waterontharders, zonder dat het een heftige reactie heeft op jouw spullen. Ook deze zouttabletten bestaan uit vacuümzout en zijn onder hoge druk geperst, zodat er geen klontvorming kan ontstaan tijdens de werking van dit product. Het keurmerk dat deze tabletten hebben is een aanduiding dat het veilig voor gebruik is. Let er wel op dat je dit soort tabletten opzoekt met een certificering. 

Verder lezen?

Back to top button