Gezonde balans

De perfecte balans tussen bewegen en ontspannen

Een goede balans behouden tussen inspanning en ontspanning is heel erg belangrijk voor je gezondheid. Te weinig beweging kan veel negatieve gevolgen hebben voor je lichaam. Maar ook altijd gespannen zijn heeft serieuze nadelen voor je gezondheid. De balans vinden is dus best belangrijk. Hoe doe je dat? Wij helpen je door uit te leggen wat ontspanning is en hoe je de juiste balans vindt. 

Wat is ontspanning?

Ontspanning is letterlijk wanneer je lichaam en geest tot rust komen. Ontspannen kan je doen door te gaan sporten, een boek lezen of bijvoorbeeld muziek te luisteren. Slechte voorbeelden zijn games zoals schietspelletjes en spellen in een casino zonder cruks. Hier komt veel te veel adrenaline en spanning bij kijken. Eigenlijk alles wat je leuk vindt om te doen waar geen stress bij komt kijken, kan als ontspannen gezien worden. Vier manieren om te ontspannen zijn:

Bewegen

Dit kan je doen op elke manier die je zelf fijn vindt. Je hoeft niet met gewichten te gooien in de sportschool, een marathon te rennen of kilometers gaan zwemmen. Het is belangrijker om het leuk te vinden en ervan te genieten. Door beweging wordt de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam vermindert. Hierdoor kan je makkelijker ontspannen en het is gezond

Schrijven

Veel mensen merken de voordelen van het opschrijven van bijvoorbeeld een ‘to-do’ lijst. Door alles op te schrijven wat je die dag wilt doen, maak je het hoofd leeg. Het is makkelijker om bepaalde taken los te laten en het doen van de taken kan ook eenvoudiger zijn. Gedachten en gevoelens opschrijven kan ook helpen. 

Mediteren

Yoga, mindfulness en mediteren zijn niet voor iedereen weggelegd. Er is wel bewezen dat het tot stressvermindering leidt. Het is niet zo zweverig als de meeste mensen denken. Twee minuten mediteren kan voor een hoop rust zorgen in je hoofd. 

Slapen

Een onderschatte manier van ontspannen is slapen. Zorg dat je 7 tot 8 uur per nacht slaapt om stresshormonen in je lichaam te verminderen. Een goede nachtrust doet wonderen voor je lichaam en vooral voor je hersenen

Wat is een goede balans?

Voor iedereen ligt de perfecte balans ergens anders. Sommige mensen houden meer van bewegen, moeten altijd 8 uur slapen en mediteren graag. Voor een ander persoon kan dit heel anders liggen. Het is belangrijk om je eigen balans te vinden door voldoende te bewegen en op andere momenten rust te vinden. Hoe vind je die balans?

Begin met het plannen van rustmomenten. Sommige dingen moeten zoals werken, het huishouden doen of zorgen voor iemand. Naast die drukke momenten is het tijd om een moment voor ontspanning te vinden. Spreek met vrienden af, ga sporten of doe een middagje niks. 

Een makkelijke opmerking is: ‘maar ik heb geen tijd’. Tijd kan je maken. Het helpt om alles wat moet en vervelende taken als eerst op de dag te doen. Als je schoonmaken verschrikkelijk vindt, doe dit dan met een podcast als eerst op de dag. Als je dan echt te druk bent is het misschien een goed idee om ‘nee’ te leren zeggen. Vrienden, collega’s of familie helpen is leuk, maar het moet ten koste gaan van je eigen tijd. Het gaat om balans. 

Zitten is het nieuwe roken

De hoeveelheid die we zitten maakt de balans tussen ontspannen en inspanning wat moeilijker. Zitten is een soort ontspanning voor het lichaam, maar gaat vaak gepaard met stress. Nederlanders zitten het grootste deel van de dag op werk, thuis op de bank of tijdens het reizen. Als je dan thuis wilt ontspannen door een film te kijken, ga je weer zitten. 

Onderzoek heeft aangetoond dat zitten een verband heeft met een aantal levensbedreigende ziektes. Daarom is het belangrijk om dit af te wisselen met staan. Een zit-sta bureau kan hierbij helpen. Ontspan tijdens je werk door in de lunchpauze een half uurtje te gaan wandelen. Zo maak je het hoofd leeg, breek je stresshormonen af en kom je weer fris terug. 

Vind je balans terug tussen inspanning en ontspanning

Na het lezen van dit artikel ben je misschien aan het denken geslagen. Je hebt de balans niet onder controle en je wilt hier graag wat aan doen. Begin met onze vier manieren om te ontspannen en plan deze in je dagelijkse routine. Focus je direct op het krijgen van een goede nachtrust. Kijk je graag series tot diep in de nacht terwijl je vroeg op moet voor werk? Dan is het tijd om daarmee te stoppen. Minimaal 7-8 uur slaap is cruciaal om genoeg tot rust te komen. 

Als je bijvoorbeeld van 9-5 werkt dan kan je daarvoor of daarna gaan sporten. Doe bijvoorbeeld een lekkere wandeling of zoek een sportschool op. Mocht sporten en bewegen niet lukken dan is het goed om naar mediteren en lezen te kijken. Mediteren kan iedereen die ervoor openstaan. We zeggen het al eerder: vind een balans die bij jouw levensstijl past. Dit kan voor iedereen anders zijn. 

Verder lezen?

Back to top button