GezondheidsklachtenBewegingGezonde balansHealthLifestyleVerzorging

Schouders recht! 5 tips voor een betere lichaamshouding

Last van een slechte houding? Deze tips helpen je!

Last van je nek, rug of schouders door een slechte lichaamshouding? Je bent niet de enige. Het komst steeds vaker voor dat mensen met nek en rugklachten bij de fysio terecht komen. Zo waren er afgelopen jaar (2020) 22% meer patiënten met zulke klachten ten opzichte van het jaar daarvoor.

Hoe komt dit? En nog beter, hoe voorkom je dat deze klachten blijvend zijn of nog erger worden? In dit artikel geven wij een aantal tips voor een betere lichaamshouding.

Voordelen van een goede houding

Laten we bij het begin beginnen, want waarom is een goede lichaamshouding nou zo belangrijk? Los van het feit dat een goede houding je nek-, rug- en schouderklachten kan voorkomen zitten er ook andere voordelen aan het hebben van een goede lichaamshouding.

Schouders recht, borst vooruit! Een goede houding geeft een zelfverzekerd en energiek gevoel. Dit zul je zelf merken, maar de mensen om je heen ook. Lichaamstaal is erg belangrijk. Je krijgt hierdoor een meer aantrekkelijke uitstraling en je prestaties zullen verbeteren dankzij deze zelfverzekerdheid en alertheid.

Goed, het hebben van een goede houding heeft dus wel wat voordelen. Maar wat heeft een slechte houding dan voor gevolgen op je lichaam?

Gevolgen van een slechte lichaamshouding

De juiste lichaamshouding voorkomt fysieke klachten. Wanneer jij te lang rondloopt met een slechte houding zal dit erge gevolgen kunnen hebben op jouw lichaam en fysieke gezondheid. Hier een aantal gevolgen van een slechte lichaamshouding:

  • Voet, knie, heup of rugblessure
  • Chronische pijn aan de nek, schouder en/of rug
  • Problemen met spijsvertering
  • Depressie en stress
  • Een stijf lichaam
  • Slechte ademhaling
  • Hernia

Dit zijn een paar voorbeelden van gevolgen van te lang rondlopen met een slechte lichaamshouding. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

fysieke klachten door slechte lichaamshouding

Hoe verbeter ik mijn houding?

Je kant niet zomaar de juiste houding aannemen wanneer je gewend was om dit altijd anders te doen. De volgende 5 tips helpen je met het verbeteren van jouw lichaamshouding:

1. Borst vooruit, schouders naar achter

“Borst vooruit en schouders naar achter!” – Misschien heb je het wel eens gehoord en klinkt dit wat cliché. Toch is dit belangrijk om in je achterhoofd te houden. Wanneer jij jouw borst vooruit doet en schouder naar achter drukt neem je direct een zelfverzekerde en rechte houding aan.

Dit is niet alleen goed voor een sterken en zelfverzekerde uitstraling, ook voorkomt dit nek-, rug- en/of schouderklachten in de toekomst.

Extra tip: Als je zeker wilt weten dat je je schouder niet laat hangen kun je mensen om je heen vragen hier op te letten of om de 30 minuten een reminder op je telefoon instellen.

2. Doe oefeningen voor je rug en schouders

Door de juiste oefeningen te doen help je jouw lichaam met het versterken van jouw spieren en houding. Vooral yoga en andere stretch- en sportoefeningen zijn hier uitermate geschikt voor.

Oefeningen voor je rug en schouders

3. Rechte rug, zorg dat je altijd rechtop zit en staat

Deze sluit redelijk aan op de eerste tip, maar ook wanneer jij zit is het enorm belangrijk om de juiste houding te hebben. Of dit nou op de werkvloer is, tijdens het gamen of op de bank. Het hebben van een slechte en ingezakte lichaamshouding tijdens het zitten/liggen is erg slecht voor je lichaam.

4. Verminder gebruik op mobiele telefoon

De mobiele telefoon. Dit is misschien wel de grootste boosdoener voor de nekpatiënten van tegenwoordig. Constant met je hoofd naar beneden gebogen op een schermpje kijken.

Dit is erg slecht voor de nekspier en kan voor erge klachten zorgen rondom de nek, rug en schouders. Ook kan je hier erge hoofdpijn van krijgen. Geen slecht idee om te overwegen om het gebruik op de mobiele telefoon wat te verminderen.

Extra tip: Tegenwoordig zijn er ook telefoon en laptop standaards te krijgen. Deze verhogen de positie van het scherm waardoor je de nek minder belast.

5. Gebruik een postuur/houding corrector

Voor het aannemen van de juiste houding kan een postuur/houding corrector ook goed helpen. Deze forceert jouw spieren om de juiste lichaamshouding aan te nemen.

Wanneer jij deze minimaal 2 uurtjes per dag draagt zullen je schouders er vanzelf meer aan gaan wennen en deze houding als natuurlijk zien.

Heb je last van rugklachten?

Als jij al erge last van rugklachten hebt kun je overwegen om langs de huisarts of fysio te gaan voor een persoonlijke diagnose. Zorg goed voor jezelf en wees er op tijd bij, voordat het erger wordt. Deze bovenstaande tips kunnen je in ieder geval een extra steuntje in de rug geven (flauw hè 😀 ).

Onthoud in ieder geval: “Borst vooruit en schouders naar achter!”

Verder lezen?

Back to top button