Tech

Dit is waarom werken in de techniek zo fantastisch is

Waarom zou je kiezen voor een baan in de techniek? Dat is een vraag die je jezelf de afgelopen tijd misschien vaker hebt gesteld. Misschien werk je op dit moment wel in een geheel andere branche, maar heb je altijd wel de aandrang gevonden om ooit iets in de techniek te gaan doen. Die stap heb je echter nooit echt durven nemen. Twijfel je toch weer en speur je steeds vaker techniek opleidingen mbo af? Laat je dan door ons vertellen waarom werken in de techniek zo fantastisch is en voor bijna iedereen even interessant kan zijn.

De vraag naar technische vakmensen blijft toenemen 

We leven in een technische wereld. Er komen dan ook steeds meer technische beroepen bij. Ondertussen is de populariteit van technische opleidingen sterk afgenomen. Zeker onder jongeren. Zij vinden het minder interessant om in de techniek te gaan werken. Niet omdat ze het werk niet leuk vinden om te doen, maar omdat de reputatie van deze opleidingen veelal slecht is. 

Inmiddels zien we een flinke vergrijzing binnen de technische sector. Over pakweg vijf jaar komen bedrijven nog meer in de problemen. Ook nu al is er een slechte doorstroom van personeel. De vraag naar technische vakmensen neemt dan ook steeds meer toe en de tekorten lopen op. 

Dit heeft natuurlijk voordelen voor de werkzoekenden. Als jij technisch geschoold bent, is de kans op een baan ongelooflijk groot. Het bestaat bijna niet dat je met een goede opleiding zonder werk blijft zitten. Technisch personeel wordt overal gevraagd en bedrijven strijden met elkaar om personeel te vinden. Zo geniet je van een goed salaris, betere voorwaarden en heb je de banen voor het uitkiezen. Genoeg reden om dus toch die opleiding elektrotechniek te kiezen.

Het resultaat is direct zichtbaar 

Bij veel beroepen is het voor anderen niet echt zichtbaar wat je doet. Als je in de techniek werkzaam bent, dan maak je echter echt iets met je handen. Je kunt de klant helpen, installaties bouwen of iets geheel nieuws creëren. Je ziet iets telkens beter en mooier worden. Je ziet hoe blij de klant ermee is. Dat is tegelijkertijd het grootste voordeel van een beroep binnen de technische sector. Je ziet wat je doet en welk effect dit op mensen heeft. 

Omscholen is relatief makkelijk 

Juist doordat er een enorme krapte op de arbeidsmarkt is ontstaan, zien we ook dat bedrijven er alles aan doen om nieuwe mensen aan te trekken. Zo is het omscholen een stuk aantrekkelijker geworden. Opleidingsinstituut Strevon werkt bijvoorbeeld nauw samen met verschillende bedrijven. Zij helpen ze snel aan nieuw geschoold personeel door zich te richten op mensen die zich willen omscholen naar de techniek. Dit zijn zogenaamde zij-instromers die enorm gemotiveerd zijn om in de technische sector aan de slag te gaan, maar verder geen kennis of ervaring hebben hiermee. Binnen 1,5 jaar stomen ze deze groep mensen klaar om gecertificeerd aan de slag te gaan. In de tussentijd doen ze ervaring op in de praktijk en krijgen ze ook al betaald. Hierdoor is de stap om jezelf te laten omscholen minder groot.  

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button