Computer & ICTEconomieElektronicaTech

Worden USB-sticks nog gebruikt?

Waarom zou je in deze tijd nog een USB-stick gebruiken?

USB-sticks? Worden die nog wel gebruikt? Tegenwoordig slaan we onze bestanden steeds meer online op in de cloud in plaats van op een USB-stick of harde schijf. USB-sticks zijn hierdoor wat overbodig geworden.. Of toch niet?

Wat is een USB-stick?

Een USB-stick (ook wel memorystick genoemd) is een langwerpige externe stick waar je digitale bestanden op kan bewaren. Een USB-stick kan eenvoudig op een computer worden aangesloten door middel van de USB-poort.

Waar worden USB-sticks voor gebruikt?

In 1995 werd de USB 1.0 geïntroduceerd, maar het eerste USB-product werd pas uitgebracht in 1996 en tegen 1998 werd de standaard op grote schaal toegepast. Vanaf dit moment werden USB-sticks de nieuwe manier van digitale bestanden opslaan. Op deze manier hoefde je al jouw bestanden niet op jouw computer te laten staan (wat kan zorgen voor volle opslag of een trage computer).

Concurrent van de USB-stick

We leven in een wereld waar alles wordt gedigitaliseerd, ook het opslaan van bestanden gaat tegenwoordig niet vaak meer via externe schijven, maar in de cloud.

Dit houdt in dat bestanden online worden opgeslagen in een soort database, hardware of software. Je kunt hier direct bij, waar en wanneer je wilt (mits je een internet verbinding hebt) en is vaak toegankelijk op alle devices.

het gebruik en de nadelen van USB-sticks

Nadelen van een USB-stick

Hierdoor worden USB-sticks steeds minder gebruikt. Het belangrijkste is dat jij jouw bestanden veilig kunt opslaan. Het gebruik van een externe USB-stick brengt wel wat risico’s met zich mee.

Zo heeft een USB-stick vaak geen back-up. Dit houdt in dat als jij jouw USB-stick kwijt raakt of kapot gaat, je jouw bestanden niet terug kunt krijgen.

Waarom zou ik nog een USB-stick gebruiken?

Natuurlijk heeft het gebruik van een USB-stick of harde schijf nog steeds wel zijn voordelen. Wanneer jij een USB-stick hebt ben je zelf verantwoordelijk voor het bewaren van de stick en veilig stellen van de bestanden. Alhoewel de digitale servers tegenwoordig geen (tot weinig) problemen hebben en er veel back-ups worden gemaakt loop je niet veel risico om je bestanden te verliezen.

Toch vinden mensen het soms fijner om hun bestanden zelf op te slaan op een externe USB-stick of harde schijf. Ik geef ze groot gelijk! Beide hebben hun voor- en nadelen, je zult zelf moeten kiezen wat fijner voor je is.

Je kunt het altijd nog op beide manieren opslaan! 🙂

Verder lezen?

Back to top button