BewegingHealthIndoor sportenSport

Thuis sporten doe je zo

Tips, voordelen en manieren van thuis sporten!

Artikel highlights:
  • Waarom thuis sporten?
  • Manieren van thuis sporten
  • Tips voor thuis sporten
  • Thuis sporten maakt je fit

Sinds de COVID-19 pandemie uitbrak in begin 2020 is thuis sporten veel meer een ding geworden. De sportscholen gingen dicht en mensen moesten opzoek naar een alternatief om wel fit en in beweging te kunnen blijven.

Ook ik heb deze switch destijds gemaakt en ik kan je vertellen dat (nu de sportscholen weer open zijn) ik nog steeds veel thuis sport.

In dit artikel noem ik een aantal tips, voordelen en manieren om optimaal thuis te sporten!

Waarom thuis sporten?

Thuis sporten kan heel efficiënt werken. Dit komt omdat het reistijd scheelt. Als je bijvoorbeeld veel thuis werkt of op de kinderen moet passen ben je direct al op de juiste plek. Na het sporten spring je onder de douche en kun je weer door!

Je moet er wel van houden. Ik zelf vind dit erg fijn, maar er zijn ook mensen die het juist fijner vinden om even de deur uit te gaan. Eén ding is in ieder geval zeker, je kan veel tijd besparen door lekker thuis te sporten.

Heb je dit al in huis?

Manieren van thuis sporten

Er zijn veel verschillende manieren van thuis sporten. Het doel is natuurlijk om even lekker in beweging te zijn. Dit kan door wat yoga- of fitnessoefeningen te doen, maar je kunt ook een stukje wandelen of hardlopen in jouw eigen buurt.

Je zou zelfs even lekker dansen of gamen in de woonkamer. En já, ook gamen kan sporten zijn. Denk aan intensive spelletjes op de Wii, zoals Wii-sports of Just Dance. Daarnaast zijn er veel apps en video’s beschikbaar met goede instructies die je goed kunt volgen.

Genoeg manieren dus! Probeer ze allemaal eens uit en kijk wat het beste werkt voor jou. Want naast dat sporten belangrijk is voor je fysieke gezondheid is het ook een uitlaatklep voor vele.

Thuis sporten tips

Tip 1: Bij voorkeur in een aparte ruimte

Tijdens het sporten kun je nog wel eens gaan zweten. Heel fris is het niet als je in dezelfde kamer moet werken of slapen. Daarom raad ik aan om thuis sporten in je tuin of in een aparte kamer te doen. Mocht dit niet kunnen zou ik altijd even een raampje open zetten tijdens en na het sporten.

Tip 2: Gebruik YouTube video’s

Op YouTube zijn ontelbaar veel video’s beschikbaar die jou helpen met de juiste oefeningen voor jouw type spieren, lichaam, sport en doel. Denk aan yoga, fitness, calisthenics of cardio-oefeningen.

HIIT work-outs (wat staat voor: ‘High Intensity Interval Training’) zijn tegenwoordig ook erg populair. Neem eens een kijkje op YouTube en je zult de beste video’s vinden! Zo gebruik ik zelf bijvoorbeeld deze playlist voor mijn HIIT work-outs.

Tip 3: Alle kleine beetjes helpen

Vaak denken mensen als ze sport willen oppakken dat ze direct ‘all-in’ moeten gaan. Natuurlijk wordt er ook aangeraden om minimaal 30 minuten per dag in beweging te zijn. Maar dat betekend niet dat als jou dat niet lukt je helemaal niks hoeft te doen.

Doe een paar squads en push-ups als je op staat. Ren een rondje om je huis. Alle kleine beetjes helpen. Daarbij ben je door de dag heen vaak ook al redelijk in beweging door alle dagelijkse activiteiten en taken.

Tip 4: Haal de juiste spullen in huis

Je hebt geen sportspullen nodig om te kunnen beginnen met thuis sporten. Toch is het handig om wat goede sportspullen in huis te halen om het resultaat te optimaliseren en een fijnere sport ervaring te creëren.

Is dit wat voor jou?

Thuis sporten maakt je fit

Hoe leuk is het nou om thuis lekker te sporten, in beweging te zijn en fit te worden? Thuis sporten is erg leuk en effectief, maar het vereist wel wat meer discipline. Probeer een manier van thuis sporten te vinden die ervoor zorgt dat je het leuk vindt en er van kan genieten. Dat maakt het natuurlijk al veel fijner om thuis te sporten!

Ik hoop dat je wat aan mijn tips en toelichting hebt gehad. Trek je sportkleding aan en begin lekker met thuis sporten zou ik zeggen, want het is een dikke aanrader!

Verder lezen?

Back to top button