Koken & tafelenHuishoudenLifestyleVoeding

Waarom het kiezen van kwaliteit pannen beter is voor je portemonnee

Misschien is het kopen van pannen niet je grootste passie, maar is het wel belangrijk voor jezelf en de keuken. Anders kun je niet gaan koken. Maar in plaats van te kijken naar goedkope alternatieven, is het misschien goed om te overwegen of het kiezen kwalitatief goede pannen (die wat duurder zijn), toch te kopen. 

Waarom het beter is voor je portemonnee

Kijk, in principe kook je dagelijks. Pannen worden dagelijks gebruikt en worden ook elke dag weer schoongemaakt. Het is dan niet gek om te denken dat op een gegeven moment door het intensief gebruik, schade gaat ontstaan omdat een baklaag er compleet af is, of dat de steel is afgebroken. Dat kan gebeuren bij vrijwel iedere pan, of dat nu een wokpan, grillpan of iets anders is, op een gegeven moment gaat een pan sneuvelen. Op het moment dat je niet investeert in kwalitatief goede pannen, dan zal je merken dat je periodiek nieuwe pannen moet aanschaffen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. 

Op het moment dat je ervoor kiest om een goed, betrouwbaar en solide merk aan te schaffend dat een goede naam heeft in je omgeving, dan is het op financieel vlak de moeite waard om toch te kijken of je in wat duurdere producten gaat investeren. De reden waarom investeren in sterke en goede pannen bijdraagt aan je portemonnee, is dat dit soort pannen net wat duurzamer zijn dan de goedkopere alternatieven. Om maar een voorbeeld te noemen: Het is niet voor niets dat jouw grootouders nog steeds met dezelfde pan koken die ze 30 jaar geleden hebben gekocht. 

Wat is een goede pan? 

Er zijn een aantal kenmerken die wel degelijk meetellen bij het uitkiezen van een pan. Begin bij het begin. Een pan heeft wel een antiaanbaklaag nodig. Hierdoor is het namelijk makkelijker om je eten te kunnen dichtschroeien, zonder dat het blijft aanbakken in je pan en dat het daardoor lastiger wordt om het schoon te maken, of dat het zelfs helemaal niet meer schoongemaakt kan worden. Ook is het aan te raden om te kijken naar pannen die zijn ontworpen met aluminium en materialen die niet krom trekken en weinig last hebben van aantast zoals roest en bepaalde vlekken. 

Aluminium geleidt alle warmte goed, wat beter is voor het koken van je gerechten. Ook is het goed om te kijken of de pannensets die je koopt voorzien zijn van RVS materiaal. Hoe meer lagen een pan heeft, hoe sterker het is. Het is belangrijk om te onderzoeken dat de warmtegeleiding goed werkt voor het koken van je gerechten. Voer van tevoren daarom wat onderzoek uit, zodat je weet wat je wel en niet kunt kopen. Alhoewel meerdere lagen goed zijn voor het hebben van een pan, is het niet de bedoeling dat je dat ideaal doortrekt naar de bodem van een pan. Het is namelijk niet altijd gezegd dat een dikkere bodem beter is voor wat je aan het koken bent. 

Het totale plaatje moet kloppen.

Los van hoe de plaat van een pan eruit ziet, is het ook goed om verder te kijken naar wat van belang is. Het hebben van de juiste handvaten is ook erg belangrijk. Mocht het namelijk zo zijn dat je grote porties eten klaarmaakt, dan is het wel zo fijn om zeker te weten dat de handvaten dat ook kunnen volhouden. Let ook op het deksel van de pan. Uiteindelijk kunnen we wel stellen dat goedkoop duurkoop is. Op lange termijn is het namelijk vele malen goedkoper om een dure pannenset aan te schaffen die daadwerkelijk lang meegaat, maar ook vele malen beter presteert dan wat je gewend zou zijn of ervaren met een goedkope pannenset. 

Verder lezen?

Back to top button