VoedingHealth

Gezonder leven? Zo pak je dat aan!

Gezond leven kan op heel veel verschillende manieren. Door niet te roken of alcohol te drinken bijvoorbeeld. Ook gezond eten, bewegen en ontspannen is hierbij erg belangrijk. Deze factoren zijn van invloed op de algehele gezondheid. Door gezond te leven kan de kans op ziekten verkleind worden. Je zit lekkerder in je vel en verkleint de kans op ziekten. Goed voor lichaam en geest dus. Maar gezonder leven is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker gezien de verleidingen die op de loer liggen. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan snel verder en laat je inspireren door de volgende gezondheidstips. 

Gezond gewicht behouden 

Door te eten volgens de Schijf van Vijf verklein je de kans op ziekten. Gezond eten betekent dus niet alleen voldoende fruit en groenten eten, maar ook het in stand houden van een gevarieerd menu. Als je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, word je minder snel ziek en voel je je fitter. Bovendien helpt dit ook bij het behouden van een gezond gewicht. 

Veel mensen weten niet of ze wel of geen gezond gewicht hebben. Je kunt dit onder andere berekenen aan de hand van je BMI. Houd er wel rekening mee dat dit slechts een indicatie is. Het BMI kijkt enkel naar je gewicht in verhouding met je lengte. Dit kan door invloeden van buitenaf afwijkend zijn. Bijvoorbeeld omdat je door een ziekte veel vocht vasthoudt, je een andere afkomst hebt of omdat je veel spiermassa hebt. Zo zijn mensen met veel spieren vaak een stuk zwaarder, terwijl ze wel heel gezond leven. Hun BMI kan dan wijzen op overgewicht, terwijl dit feitelijk niet het geval is. 

Een ongezond gewicht kan de kans op ziekten vergroten. Zo heb je meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsklachten. Ook is de kans op sommige soorten kanker groter bij overgewicht. Zo zien we darmkanker bijvoorbeeld vaker terug bij mensen die ongezond leven en te zwaar zijn. 

Ontspannen 

We leven in een drukke wereld. In Nederland zijn we ook gewend aan die drukte en de structuur in het dagelijks leven. Met z’n allen om half 6 aan het avondeten, veelal werken van 9 tot 5, de kinderen, het sociale leven en ga zo maar door. Helaas zien we ook dat er door de toenemende drukte meer stress ontstaat. Steeds vaker belanden mensen met burn-out gerelateerde klachten bij de huisarts. De mentale gezondheid is minstens net zo belangrijk als de fysieke gezondheid. Daarom des te belangrijker om ook voor voldoende ontspanning te zorgen. Slaap voldoende en zorg voor genoeg rustmomenten op de dag.

Beweeg voldoende 

Door de jaren heen zijn we steeds meer zittend werk gaan doen. Tel daar ook nog eens bij op dat we steeds meer tijd achter een schermpje doorbrengen. Ook in de vrije tijd wordt er daardoor minder bewogen. Dat geldt voor zowel jong als oud. Het advies is om minimaal dertig minuten per dag matig tot intensief te bewegen. Probeer hier echt op te letten. Bewegen is goed voor het lichaam en de geest. 

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button