Voeding

Waar is een DIM supplement goed voor?

Wat hebben perimenopauze, premenstrueel syndroom, vergrote prostaatklieren en vroege hartaanvallen met elkaar gemeen? Oestrogeen. Een nieuw begrip van een gezond oestrogeenmetabolisme biedt een natuurlijke behandeling voor deze en andere belangrijke aandoeningen waar zowel vrouwen als mannen mee te maken hebben. 

In dit artikel gaan we de voordelen van DIM supplementen duiden en uitleggen hoe DIM eigenlijk werkt.

Waarom is de oestrogeenspiegel belangrijk?

Onevenwichtigheden in de oestrogeenspiegel kunnen een breed scala aan symptomen en aandoeningen veroorzaken, waaronder oestrogeendominantie. Gelukkig bieden fytonutriënten die ontdekt zijn in kruisbloemige groenten een natuurlijke aanpak voor het oplossen van oestrogeendisbalans. 

Voedingssupplementen met een opneembare vorm van een van deze fytonutriënten, genaamd DiIndolylMethaan, beter bekend als DIM supplementen, helpen een gezonder oestrogeenmetabolisme te bevorderen. De hormonale balancerende effecten van DIM hebben aangetoond dat deze midlife problemen niet alleen te wijten zijn aan oestrogeen, maar eerder aan een verstoorde oestrogeenstofwisseling.

Wat is DIM en hoe kan het hormonen helpen?

DIM is een fytonutriënt (plantaardige voedingsstof) dat voorkomt in kruisbloemige groenten. Dit zijn onder andere kool, broccoli, bok choy, spruitjes, bloemkool, boerenkool, koolrabi, mosterd, koolraap en raap. Deze planten worden al duizenden jaren gekweekt en werden aanvankelijk gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. 

Het verband tussen DIM en hormonen zoals oestrogeen heeft te maken met hun vergelijkbare eigenschappen op moleculair niveau. DIM is geen oestrogeen of hormoon, maar net als oestrogeen heeft het de gemeenschappelijke eigenschap dat het slecht oplosbaar is in water. En net als oestrogeen kan DIM alleen worden gemetaboliseerd door een speciale klasse cytochroom enzymen die zich in celmembranen in het niet-watergedeelte van cellen bevinden. 

Het blijkt dat DIM, wanneer het wordt geconsumeerd in voedsel of in opneembare formules, zijn eigen metabolisme stimuleert. Dit speciale metabolische pad voor DIM en de enzymen die erbij betrokken zijn, overlappen precies met het pad dat nodig is voor een gezond oestrogeenmetabolisme.

Simpel gezegd, het aanvullen van de voeding met DIM bevordert specifiek een gunstige oestrogeenstofwisseling en helpt een gezonde hormonale balans te herstellen.

Wat is oestrogeendominantie?

Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd krijgen te maken met veranderingen in de hormoonproductie en stofwisseling die resulteren in een overmaat aan oestrogeen. Er zijn drie basisvormen van deze veel voorkomende onbalans die bekend staat als oestrogeendominantie.

1. Perimenopauzale vrouwen

Bij vrouwen kan een tragere hormoonstofwisseling op middelbare leeftijd leiden tot hoger dan normale oestrogeenspiegels en een tekort aan de gezonde metabolieten ervan. Een haperende oestrogeenstofwisseling komt vaak voor bij vrouwen tijdens de perimenopauze, de jaren voor de menopauze, en wordt gekenmerkt door hogere maandelijkse oestrogeenspiegels voorafgaand aan de dramatische daling van oestrogeen tijdens de menopauze. Bovendien dalen de progesteronniveaus tijdens de perimenopauze, wat resulteert in een stijgende verhouding tussen oestrogeen en progesteron.

2. Periandropauzale mannen

Stijgend oestrogeen wordt ook een probleem voor mannen rond hun 50e en 60e. Bij mannen met overgewicht wordt testosteron in toenemende mate omgezet in oestrogeen door aromatase en het stijgende oestrogeen concurreert ook met het dalende testosteron. Dit komt overeen met een periode waarin oestrogeen zich ophoopt in de prostaatklier. Er wordt aangenomen dat oestrogeen bijdraagt aan goedaardige prostaathypertrofie (BPH).

3. Verworven oestrogeendisbalans

Deze belangrijke vorm van oestrogeendominantie heeft te maken met erfelijke problemen in het oestrogeenmetabolisme en invloeden van voeding en chemicaliën op de productie van gunstige metabolieten. Verworven oestrogeendisbalans treft zowel mannen als vrouwen. 

Bijna 20 jaar geleden ontdekte H. Leon Bradlow, Ph.D., een gerenommeerd borstkankeronderzoeker, dat vrouwen met borst- en baarmoederkanker te weinig van de 2-hydroxy of ‘goede’ metaboliet van oestrogeen aanmaken en te veel van de 16-hydroxy of ‘slechte’ variant.

Omdat 16-hydroxy een ongereguleerde vorm van oestrogeen is die zich kan gedragen als ‘super-oestrogeen’, creëren hogere niveaus een bijzonder ongezonde vorm van oestrogeendominantie. 16-hydroxy oestrogenen kunnen leiden tot mutaties, abnormale groei (zoals bij baarmoederhalsdysplasie) en een verhoogd risico op borstkanker in de toekomst. 

Overproductie van 16-hydroxy oestrogeen komt ook voor bij obesitas, vetrijke diëten en blootstelling aan een groot aantal oestrogene chemicaliën in het milieu. Deze gevaarlijke vorm van oestrogeendominantie kan dus het gevolg zijn van genetica, voeding en chemische stoffen in het milieu.

Welke voordelen kan DIM bieden?

Aanvulling van onze voeding met DIM kan de productie van oestrogeenmetabolieten verschuiven van de gevaarlijke 16-hydroxy naar de heilzame 2-hydroxy metabolieten. Het innemen van DIM in een opneembare formule stimuleert een actief en gezond oestrogeenmetabolisme. DIM ondersteunt de oestrogeenbalans door de gunstige 2-hydroxy oestrogenen te verhogen en de ongewenste 16-hydroxy variant te verminderen.

Dit verbetert de oestrogeenstofwisseling en helpt alle drie de vormen van oestrogeendominantie op te lossen.

Onthoud één ding: 2-hydroxy is goed; 16-hydroxy is slecht.

Waarom niet gewoon meer kruisbloemige groenten eten voor DIM?

Het gaat allemaal om de benodigde hoeveelheid. Recente rapporten geven aan dat een hogere inname van kruisbloemige groenten samenhangt met een lager risico op prostaatkanker. Deze studie geeft aan dat kruisbloemige groenten beschermend zijn voor hormoongevoelige kankers. 

Directe metingen van opwaartse, gunstige verschuivingen in het oestrogeenmetabolisme geven echter aan dat je minstens twee pond per dag rauwe of licht gekookte kruisbloemige groenten zou moeten eten om hetzelfde voordeel te behalen als twee capsules speciaal samengestelde DIM. Voordelen voor baarmoederhalsdysplasie, PMS, BPH en andere aandoeningen zijn niet waargenomen bij het gebruik van broccoli, koolsap of gedroogde poeders of extracten van groenten.

Opneembare DIM formuleringen maken een einde aan de noodzaak van actieve enzymen in de groente en chemische reacties in je maag om DIM te produceren. Om vergelijkbare redenen biedt opneembare DIM veel voordelen ten opzichte van indool-3 carbinol (I3C), een andere crucifere fytochemische stof die verkrijgbaar is als supplement. 

I3C is een instabiele precursor die in de maag geactiveerd moet worden om omgezet te worden in DIM. Dit betekent dat I3C in een veel hogere dosis moet worden ingenomen en onvoorspelbare en ongewenste chemische reacties kan ondergaan in je maag en dikke darm. 

DIM, in een afgiftesysteem om absorptie te verzekeren, is veruit te verkiezen boven het aanvullend gebruik van I3C.

Hoeveel DIM wordt aanbevolen?

Om de DIM uit gezonde hoeveelheden kruisbloemige groenten in de voeding te vervangen, moeten vrouwen een startdosis van ongeveer 15 mg DIM per dag in een absorbeerbare formule nemen. Mannen zouden ongeveer 30 mg DIM per dag moeten nemen in dezelfde absorbeerbare of biobeschikbare formulering. 

Deze hoeveelheden kunnen op individuele basis drie tot vier keer worden verhoogd om de benodigde voordelen voor de hormoonbalans en stofwisseling te verkrijgen. Gebaseerd op testen bij mannen vereisen een verbeterde oestrogeenstofwisseling, gemakkelijker gewichtsverlies en een gezonde prostaat een hogere dosis DIM dan bij vrouwen.

Omdat pure DIM in een absorptie bevorderende formulering moet worden geleverd, specificeert de dosis voor DIM soms het gewicht van de absorbeerbare formulering, die slechts een kwart of 25 procent DIM is. In het boek Alles over DIM verwijst de voorgestelde dosis van 100 tot 200 mg per dag voor vrouwen en 200 tot 400 mg DIM per dag voor mannen naar milligrammen van zo’n opneembare formulering. Dit dosisbereik voor hormonale balans komt overeen met 25 tot 50 mg DIM per dag voor vrouwen en 50 tot 100 mg DIM voor mannen.

Conclusie 

DIM supplementen zijn een voedingsaanpak om een veiliger en gezonder oestrogeenmetabolisme te bereiken, of om het te beschermen. Veel van de voordelen die van oudsher aan oestrogenen worden toegeschreven (bescherming tegen hartaandoeningen, gezonde huid, botten en hersenen) liggen misschien wel in de heilzame metabolieten ervan, de 2-hydroxy oestrogenen. DIM supplementen zijn een natuurlijke promotor van deze specifieke route van een gezonde oestrogeenstofwisseling.

Verder lezen?

Back to top button