KlussenWonen

Hier moet je op letten bij het vervangen van dakpannen

Het vervangen van dakpannen

Het is absoluut geen wedstrijdje, maar je dak en de dakpannen scoren hoog als het gaat om het belangrijkste onderdeel van je huis. Een sterk dak houdt vocht, kou, wind en allerlei andere invloeden van buitenaf tegen. Een goed gelegd dak bespaart je daarom een hoop ellende. En als het toch over besparen gaat, ook financieel is het gunstiger als je dak tochtvrij is.

Als je een nieuw dak wilt of je wilt je dakpannen vervangen, dan kan je dit zelf doen. Uitzonderingen daargelaten, is het vaak verstandiger om dit uit te besteden aan een externe partij. Ze hebben de kennis en kwaliteit om dit goed en snel te doen. In dit artikel staat wat er komt kijken bij je zoektocht naar een nieuwe dakbedekking.

Zelf of niet zelf?

Dat is de eerste keus die je moet maken. Zelf de dakpannen vervangen of toch voor een specialist kiezen. De afweging zit hem in het gemak om het uit te besteden aan de ene kant en de kosten van een professionele dakdekker aan de andere kant. Dit kan je redelijk eenvoudig oplossen. Reken uit wat je aan geld en tijd kwijt bent als je het zelf doet. Vraag daarnaast een offerte aan bij een dakdekker, het liefst meerdere. Dat maakt het makkelijker om de juiste keuze te maken.

Isolatie

Vervanging van de dakpannen is een ideale kans om meteen een stap te zetten richting de noodzakelijke duurzaamheid van je woning. Kijk naar de isolatie van je dak. Dit is het moment om, als dat nodig is, voor betere dakisolatie te kiezen.

En als je toch bezig bent, kan je meteen de mogelijkheid onderzoeken om zonnepanelen te leggen. Dit is een behoorlijke investering, waar je in sommige gevallen subsidie voor kunt krijgen. Het zijn stappen die iedereen ooit moet zetten. En als je toch bezig bent, kan je beter direct grote stappen zetten.

Soort dakpannen

De soorten waaruit je kunt kiezen zijn betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Betonnen dakpannen zijn iets goedkoper, gemiddeld zo’n €10 goedkoper dan keramische dakpannen. Die laatste soort gaat dan weer een stuk langer mee. Het verschil in levensduur is behoorlijk groot. Keramische dakpannen gaan zo’n 50 jaar mee, betonnen ‘slechts’ 30 jaar.

Houd de dakdekker te vriend

Nu is het altijd gewenst om een beetje aardig te doen, in dit geval is dat niet anders. Daar komt nog bij dat dakpannen ook onderhoud nodig hebben. Vraag aan de dakdekker hoe vaak dat nodig is, en of hij (of zij) dat voor een vriendelijk prijsje kan doen. Zelf kan je deze taak ook op je nemen.

Het gaat vooral om het verwijderen van mos. Mossen scheiden zuur af, wat zich nestelt in de dakpannen. Als het gaat vriezen, kunnen de dakpannen beschadigd raken. Je kunt er ook voor kiezen om de dakpannen in te spuiten. Algen en mossen worden dan op een natuurlijke wijze afgebroken en spoelen weg door de regen.

Verder lezen?

Back to top button