Huis & TuinElektronicaTechWonenWooninspiratie

Welke airco’s zijn geschikt voor in huis?

Airco’s zijn een uitvinden waar menig mens ontzettend blij mee is. Het is een investering waarmee je kunt genieten van heerlijke koude lucht in je eigen woning. Wel is het belangrijk om te weten wat voor airco’s er allemaal zijn en welke geschikt zijn voor in je huis. Er zijn namelijk ook genoeg airco soorten die voor grotere plekken geschikt zijn dan alleen een woning. 

Verschillende soorten airco’s

Er zijn 3 verschillende airco soorten voor in huis. Dat zijn split systemen, multisplit systeem en mobiele systemen. Een split airco is het meest voorkomend in Nederland. Het bestaat namelijk uit een binnen en buiten unit. Het is een ideaal middel om te gebruiken voor als je één specifieke ruimte wilt verkoelen. De buitenunit wordt dan aangesloten op één specifieke binnenunit. Met het multi split systeem kun je juist meerdere ruimtes verkoelen. Op één buitenunit kun je tot wel 5 binnenunits aansluiten

De mogelijkheden zijn vrij divers als het gaat om het gebruik van een multi split systeem. Een mobiele airco is weer compleet wat anders. Die is niet uitgerust met een buitenunit en rijdt op wieltjes. Het toestel kan makkelijk verplaatst worden. Een airco vergelijken met elkaar is dan ook wel handig voor jouw eigen wensen. Nu je weet wat de verschillende airco’s doen is het goed om te kijken wat voor apparaat jij het best in huis kunt gaan nemen. Ook is het goed om te weten of je gebonden bent aan een budget of niet, want verschillende airco’s variëren sterk van elkaar. 

Wat doet een airco precies?

Een airco is eigenlijk niets meer dan een lucht-luchtwarmtepomp dat bestaat uit meerdere units. De werking van het apparaat bestaat uit een zogeheten compressie techniek. Erg vergelijkbaar met die van een koelkast of vriezer. De binnenunit van een airco onttrekt de warmte uit de ruimte waar je jezelf in bevindt en voer dat af naar de buitenunit. Een compressor zorgt ervoor dat er mede met koelvloeistof koude lucht wordt teruggestuurd naar de ruimte. Het vloeistof verdampt door de warmte naar gas, dat weer naar de condensor gaat en dat weer veranderd in vloeistof. Zo blijft de ruimte koud en kun je dus optimaal genieten van een heerlijke airco. 

Het makkelijk vervoeren van een airco

In tegenstelling tot de twee andere systemen is het gebruik van een mobiele airco steeds populairder. Dat komt omdat een mobiele airco makkelijk te verplaatsen valt en dus ook gebruiksvriendelijker is. Alhoewel je met een multi systeem ook veel dingen kunt instellen, is het makkelijk verplaatsen van een mobiele airco voor veel mensen een wat fijnere optie. De wieltjes die onder een mobiele airco zitten zorgen ervoor dat je het apparaat binnen no time in een andere kamer hebt staan, zonder dat je veel kracht nodig bent. Dat is voor zowel jong als oud heel erg fijn. 

Tegenwoordig is efficiëntie een erg belangrijk thema, dus het gebruik van zo’n airco is dan ook erg mooi meegenomen. Wel is het belangrijk om te kijken naar wat voor soort woning je hebt. Iedere woning is uniek en daarom is het goed om te kijken wat goed past bij jouw interieur en stijl, maar tegelijkertijd is het ook goed om te kijken wat het meest efficiënt voor jou werkt als je een airco zou willen aanschaffen voor in je woning. Kies daarom goed welk systeem het best zou zijn voor je huis. 

Wanneer ga je voor wat?

Uiteindelijk is een airco een airco. Maar het hangt puur af van jouw wensen waardoor de ene optie handiger is dan de ander. Als jij een groot liefhebber bent van meerdere ruimtes die op hetzelfde moment worden gekoeld, dan is een multi systeem net wat handiger, ben je eerder blij met een verplaatsbaar apparaat, dan is een mobiele airco iets voor jou. Kijk goed naar je eigen wensen. 

Verder lezen?

Back to top button