WoondecoratieHuis & TuinLifestyleNatuurWonenWooninspiratie

Hier moet je opletten bij het kopen van kamerplanten

Waarom je huis inrichten met materialistische voorwerpen als je je huis ook kunt inrichten met groen geluk? Er is geen twijfel over mogelijk dat kamerplanten leven en kleur toevoegen aan elke kamer. Ze zijn daarnaast ook goed voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis. Reden genoeg om wat (extra) planten in je huis toe te voegen. In dit artikel geven we je graag wat tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe plant. Lees je mee?

Kijk goed naar de bladeren

Als het om kamerplanten gaat, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om zeker te zijn dat je een gezonde plant krijgt. Of je nu kiest voor mini plantjes bij het raam of dat je je huis wilt veranderen in een mini-jungle, het is zeker verstandig om goed naar de bladeren te kijken. Ze moeten groen zijn en vrij van bruine vlekken of andere markeringen. De stengels moeten stevig zijn, en de bladeren moeten stevig aan de stengel vastzitten. Als de plant bloeit, moeten de bloemen levendig zijn en vrij van verwelking. Je kunt met een mesje een klein stukje van de bast weghalen. Is het daaronder groen van kleur? Dan is je plant nog in leven. Wanneer er een bruine kleur tevoorschijn komt, dan kun je ervan uit gaan dat er in je tak geen leven meer zit. Tijd voor een nieuwe (en gezonde) kamerplant! 

Controleer het potmengsel

Een andere belangrijke overweging bij de aankoop van jouw plant is het potmengsel. Deze mix moet namelijk vochtig, maar niet drassig zijn. Er mag geen spoor van schimmel of meeldauw te zien zijn. Wanneer je schimmel ziet op de potgrond, dan is het verstandig om je zoektocht te vervolgen naar een nieuwe groene vriend. Misschien heeft de plant namelijk te lang op een te donkere plaats gestaan of krijgt hij te veel water. Ben je op zoek naar een plant die makkelijk te verzorgen is? Een populaire en makkelijke plant is de pilea, een kleine pannenkoekenplant die heel gelukkig wordt van eens per week water en hier en daar wat zon!

Voldoende drainage gaten

Drainagegaten, ofwel afwateringsgaten zijn geweldig voor de gezondheid van de planten. Gaten in de pot zorgen ervoor dat het overtollig water wordt afgevoerd, waardoor ze niet te veel water ontvangen. Vaak wanneer je een plant koopt, dan ontvang je een plastic pot waar deze gaten inzitten. Je kunt deze pot blijven gebruiken, zodat je het gemakkelijk water kunt geven als dat nodig is. Ondanks het gemak van deze plastic pot, heeft het ook een onpraktische kant want als je je pot vaak verplaatst dan zul je zien dat er potgrond uit de pot valt. Dit kun je voorkomen door het gat met iets anders te bedekken, bijvoorbeeld met een scherf van een oude pot. 

Verder lezen?

Back to top button