Online games

Hoe belangrijk is sociaal contact voor ouderen?

Je sociale contacten beïnvloeden niet alleen je dagelijks leven, maar ook je hersenen en geheugen. Er is dan ook bewezen dat sociaal contact heel erg belangrijk is voor ouderen. Activiteiten zoals bingo spelen, dansen of zingen kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Dit is hoe dat precies zit. 

Geheugenverlies zonder sociale kring

Een onderzoek uit Amerika heeft aangetoond dat mensen zonder sociale kring sneller het risico op geheugenverlies lopen als ze ouder worden. De resultaten lieten geen ruimte over voor twijfel. Mensen met veel interactie gingen minder achteruit op het gebied van geheugen. Het maakt niet uit of je contact hebt met vrienden, familie of andere mensen. 

Een enkele studie is natuurlijk niet genoeg om iets te bewijzen. In het Zuiden van Californië heeft een andere gezondheidsorganisatie 2200 vrouwen gevolgd van minimaal 78 jaar oud. Het onderzoek duurde vier jaar lang en alle vrouwen hadden nog geen symptomen van dementie. De vrouwen met grote sociale netwerken lieten zien na vier jaar minder symptomen te hebben. 

De invloed van sociale contacten op je geheugen

Hoe dit precies in zijn werking gaat wordt nog onderzocht, maar er zijn een aantal ideeën waarom sociaal contact zorgt voor een beter geheugen.

–       Het hebben van regelmatig sociaal contact kan het makkelijker maken om gezondheidsproblemen vroegtijdig te signaleren. Familieleden en vrienden kunnen dan mogelijk hulp bieden bij het krijgen van de juiste hulp. 

–       Andere mensen kunnen een voorbeeld zijn voor hoe je beter voor jezelf moet zorgen. De kans is groot dat je mee gaat sporten of andere activiteiten met elkaar doet. 

–       Een sociaal netwerk kan veel stress weghalen. Stress kan een grote negatieve invloed hebben op je gezondheid. 

–       Een breed sociaal leven werkt stimulerend op emotioneel en intellectueel gebied. 

Meer sociale contacten krijgen

Het is niet altijd makkelijk om een grote sociale kring te krijgen. Vooral op latere leeftijd kunnen vrienden en familie ook wegvallen of je woont niet dichtbij genoeg. Hier zijn een aantal tips om ouderen met weinig sociale contacten te helpen:

–       Sta open voor nieuwe contacten. Het overlijden van je beste vrienden of het verwateren van bestaande contacten is niet erg, maakt nieuwe vrienden. 

–       Maak actief afspraken met anderen. 

–       Zet je in voor vrijwilligerswerk.

–       Je hoeft niet te stoppen met werk. Boven de 65, maar je vindt je werk leuk? Ga dan nog even door als dat kan. 

–       Leer een iPad te gebruiken. Veel contact kan ook via social media, bellen of andere media lopen. 

–       Ga bij een hobbygroepje. Er is genoeg te doen. 

–       Leer wat nieuws. Je bent nooit te oud. 

Wat zijn mijn sociale behoeften?

Voor veel ouderen ligt eenzaamheid op de loer. Ouder worden betekent ook een kleinere wereld. Tegelijkertijd word je afhankelijk van je omgeving. Het is een moeilijk proces, maar iets waar je zelf heel veel invloed op hebt. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen wat je behoeften zijn en hoe je daarmee om wilt gaan. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag bezig te zijn. 

Verder lezen?

Geef een reactie

Back to top button