HealthGezonde balansGezondheidsklachtenLifestyle

5 tips om beter te slapen voor als je moe wakker wordt

Slaapproblemen? Hier een paar tips om beter wakker te worden!

Een goede nachtrust is natuurlijk erg belangrijk. Toch hebben miljoenen mensen moeite met het op de rit krijgen van hun slaapritme. Slaap is echter ontzettend belangrijk voor zowel je lichaam als geest. Niet goed kunnen slapen en wel moe wakker worden is een ontwikkeling waar we de laatste tijd steeds vaker mee te maken krijgen. Dat moet niet meer kunnen, daarom hebben wij 5 tips voor je uitgelicht waardoor je beter kan gaan slapen.

Waarom is slaap belangrijk?

Slaap is essentieel voor gezonde hersenen. Slecht slapen heeft slechte invloed op de ontwikkeling van de hersenen, wat op de lange termijn zijn effecten zal uiten. Bovendien voel je je na een goede nachtrust ontzettend uitgerust en fit, in tegenstelling tot de ontwikkeling die hedendaags actief is. Slaap zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om weer de hele dag volop te kunnen presteren. Als jouw batterij niet goed genoeg is opgeladen, dan zal je merken dat je na een aantal uur alweer leeg bent en dus minder zal presteren op het gebied van werk, school of andere verantwoordelijkheden.

Wat gebeurd er allemaal in je slaap?

Op het moment dat we slapen komen we in een aantal slaapcyclussen terecht. Ieder slaapstadium is uniek en gebeurd altijd in een vaste volgorde. Afhankelijk van de duur van de slaap komen we in 4-6 slaapstadiums. De vaste volgorde van de volgende fases zijn:

  • Fase 1 en 2 is de lichte slaap.
  • Fase 3 en 4 is de diepe slaap
  • Fase 5 en (optioneel 6) is de REM slaap.

Als je naar bed gaat om te slapen, ga je naar de overgang tussen wakker zijn naar een slaperige toestand. Tijdens deze fase bereidt het lichaam zich voor om te gaan slapen. Je lichaam begint zich te ontspannen, je hartslag gaat omlaag, de ogen draaien langzaam weg en de lichaamstemperatuur daalt. Na een paar minuten val je in slaap en kun je doorgaan naar de tweede fase: De lichte slaap. Je lichaam begint zich nu compleet comfortabel te maken en je hersenen beginnen langzaam maar zeker in ruststand te gaan. In deze fase kun je nog wakker worden van geluiden.

Na een aantal minuten ga je weer een overgang in. Namelijk de overgang van de lichte slaap, naar de diepe slaap. In fase 3 ontspant het lichaam volledig en reageert je lichaam niet zo snel op harde geluiden en/of bewegingen. Je ademt dieper en op een constant niveau. Op dat moment heeft je lichaam zichzelf in een herstelfase gestopt. Je lichaam is namelijk bezig met het herstellen van organen, hersenen en ga zo maar door. Kortom: Je bent bezig met krijgen van nieuwe energie voor de volgende dag. Je brein verwerkt alle opgedane indrukken en informatie zodat je weer ruimte hebt om weer nieuwe informatie te kunnen absorberen. Als je wordt wakker gemaakt in deze fase, dan zal je merken dat je even niks begrijpt van de wereld.

Slaapfase 5 & 6

Nu kom je in de fase van de REM slaap. Je lichaam heeft een aantal uur in een diepe fase gezeten en maakt nu de overgang naar een wat lichtere module. De REM slaap is een fase waarbij de ogen korte, snelle bewegingen maken. Het lichaam is nog steeds goed aan het rusten maar je brein begint alweer bezig met het verwerken van bepaalde informatie. Oftewel: Je gaat dromen! Doordat je lichaam in een rust modus is voorkomt je lichaam dat je alles wat je in je dromen doet ook gaat uitvoeren. Anders kon slapen nog wel eens gevaarlijk zijn. De REM slaap zorgt weer voor de overgang van rust tot aan het moment dat je weer wakker wordt.

5 tips voor beter slapen

Tip 1: Zorg voor een ritme en regelmaat

Om een gezond slaappatroon te kunnen hebben is het belangrijk dat je zorgt voor een slaapritme en dat met regelmaat uitvoert. Hoe doe je dat? Door elke dag op hetzelfde tijdstip in bed te duiken en ervoor te zorgen dat je geen schermen meer om je heen hebt. Ben je namelijk nog bezig op je telefoon terwijl je op bed ligt, dan krijgen je hersenen geen tijd om naar fase 1 te gaan.

Tip 2: Probeer 3 uur van tevoren niet meer te eten

Je lichaam moet veel moeite doen om eten te kunnen verteren. Als je ervoor kiest om vlak voor je gaat slapen nog even een stevige maaltijd of snack te eten, zal je merken dat je heel moeilijk in slaap valt. Bovendien kun je met een volle maag ook niet comfortabel in bed liggen wat zorgt voor eventuele buikpijn. Als je 3 uur van tevoren geen suikers en/of een stevige snack eet, dan zal je merken dat je veel makkelijker in slaap kan vallen.

Tip 3: Drink thee voor het slapen gaan

Ken je dat moment van vroeger wanneer je niet kon slapen, je ouders je een kopje warme melk en/of thee gaven? Nadat je het had opgedronken viel je op een magische manier in slaap! Dat komt omdat wanneer je iets warms drinkt, je poriën zich openen waardoor je lichaamstemperatuur kan dalen. Hierdoor kun je makkelijker in slaap vallen.

Tip 4: Leg je telefoon weg

Uit meerdere onderzoeken van medici is gebleken dat wanneer je een mobiele telefoon onder je kussen legt, je hersenen nog actief blijven reageren op de straling die je telefoon afgeeft. Hierdoor kan je niet makkelijk in slaap vallen en als je eenmaal in slaap bent gevallen, wordt je vaker wakker. Een hele slechte deal als je het ons vraagt.

Tip 5: Hou je slaapkamer koel

Probeer om je slaapkamer overdag te laten luchten. Want als je gaat slapen in een ruimte waar het 18-19 graden is, zal je merken dat je lichaam makkelijker in slaap valt en als bijkomend voordeel: Je lichaam maakt extra melatonine aan wat de kwaliteit van de slaap extra bevordert.

Zorg goed voor jezelf

Als je één van deze tips nog niet hebt geprobeerd, dan is het zaak dat je ze allemaal of enkele tot je neemt. Alles om je slaapkwaliteit te verbeteren. Goed zorgen voor jezelf is een levens lange worsteling waar we allemaal soms verkeerde keuzes in maken. Maar, probeer je slaap altijd zo goed mogelijk in te delen.

Verder lezen?

Back to top button