GezondheidsklachtenHealthVerzorging

Alles over medicatie bij Parkinson

Parkinson is een ziekte die permanent bij je blijft. Eenmaal wanneer je deze ziekte hebt kom je er niet meer vanaf. Het is wel mogelijk om de symptomen van Parkinson af te remmen en de effecten van de ziekte te verminderen. Hier vind je een lijstje met medicatie die je kunt gebruiken om beter met Parkinson om te gaan.

Levodopa

Levodopa is een stof die via de darmen wordt opgenomen. Dit komt vervolgens in het bloed terecht en baant zich een weg naar de hersenen. De stof wordt in de hersenen omgezet in dopamine. Wanneer je Parkinson hebt is het dopamine gehalte te laag. Door deze stof in te nemen zorg je ervoor dat het dopamine gehalte op peil gehouden wordt. De stof is belangrijk om lichamelijke klachten te verminderen. Het bewegen wordt namelijk lastiger wanneer je Parkinson hebt. Levodopa zorgt ervoor dat je met Parkinson beter kunt bewegen. 

Dopamine-agonist

Dit is een medicijn die de dopamine receptor van de hersencellen stimuleert. Het lichaam heeft dopamine nodig om goed te functioneren. Door de dopamine receptor te stimuleren zal de werking van dopamine in het lichaam versterken. De effectiviteit van een hoeveelheid dopamine wordt hierdoor vergroot. Deze medicijn wordt vaak gegeven aan het begin van Parkinson. Ook kan dit gecombineerd worden met levodopa waardoor je minder van de stof levodopa hoeft in te nemen. Dit is belangrijk omdat levodopa een aantal negatieve bijwerkingen heeft die je zo min mogelijk wil hebben. 

MAO-B Remmers

Deze stof zorgt ervoor dat dopamine minder snel wordt afgebroken in de hersenen. Het lichaam kan hierdoor langer doen over dezelfde dopamine. Meestal wordt dit medicijn aan het begin van Parkinson gegeven. Ook kan deze stof gecombineerd worden met levodopa.

COMT remmers

Deze stof zorgt er ook voor dat dopamine minder snel wordt afgebroken. In tegenstelling tot MAO-B wordt deze stof niet in de beginfase van Parkinson toegediend. Deze stof is enkel bedoeld voor latere fases in combinatie met levodopa. Levodopa heeft hierdoor een langere werking.

Overige medicijnen

De twee overige medicijnen zijn amantadine en propranolol. Amantadine is een stof die effect heeft op de dopamine receptor en glutamaat. Hierdoor kun je beter bewegen. Propranolol is een bètablokker die helpt tegen trillingen.

Verder lezen?

Back to top button