Overig

Veilig online betalen

Nu we steeds meer gebruikmaken van het internet, doen we daar gelijk ook veel meer financiële transacties. We betalen voor onze aankopen bij webwinkels. We doen onze bankverrichtingen en betalen voor diensten zoals Netflix en Spotify via het internet. Zelfs in het online casino financieren we de inzetten voor de slots via een online betaalsysteem. In deze korte bespreking zetten we de meest gebruikte online betaalmethoden onder elkaar.

iDEAL en Creditcards

Deze betaalmethode hoeft niet veel voorstelling. Iedereen met een Nederlandse bankrekening, heeft ook automatisch iDEAL. Ook de creditcards zijn gemeengoed geworden, Vooral Visa en Mastercard zijn in Nederland veel gebruikt. Dus kunnen we de focus beter verleggen op andere betaalmethoden die wat minder algemeen zijn.

E-wallets en online betaalbedrijven

PayPal, Neteller en Skrill zijn drie e-wallets die ondertussen ook in Nederland ingeburgerd geraken. Je maakt er een account aan en koppelt een bankrekening of creditcard. Je zet een bedrag op je elektronische portemonnee, en daar kun je dan vlot je betalingen mee uitvoeren. Je hoeft je eigen bankgegevens niet over te maken aan de dienst of handelaar die je betaalt. En bij PayPal zijn al je aankopen ook nog eens verzekerd.

Trustly is een betaalbedrijf met oorsprong in Zweden. Het is direct aan je bankrekening gekoppeld. Je hoeft voor Trustly geen account aan te maken. Je moet gewoon aan je bank melden dat je van Trustly gebruik wenst te maken. Dat is alles.

Voorafbetaalde kaarten

Het meest gekend bij ons zijn Paysafe en Neosurf. Je koopt ze aan in een van de vele honderden verkooppunten in Nederland. Bij supermarkten, tabakswinkels en tankstations. Via een code op de kaart kun je met de kaart betalen.

Je hoeft niet het hele bedrag in een keer op te maken. Je kunt blijven betalen tot het sado van de kaart is opgebruikt. Je kunt het wat vergelijken met een prepaidkaart voor je telefoon. Betalen met deze geschenkkaarten is helemaal anoniem. 

Cryptomunten

In gewone winkels op het land is het nog echt ongebruikelijk, maar online is de bitcoin en aanverwanten aan een duidelijke opmars bezig. Je moet de munten eerst aankopen met euro’s, en dan kun je vanuit je ‘wallet’ betalingen uitvoeren en geld ontvangen.

Een van de grote voordelen van het gebruik van cryptocurrency is dat je, bij internationale betalingen, geen commissie op wisselkoersen moet betalen. De munten hebben wereldwijd dezelfde waarde. Ook kun je hiermee betalen zonder je identiteit prijs te geven.

Maar er zijn ook nadelen die je moet weten. De waarde van de bitcoin is onderhevig aan flinke schommelingen. Net zoals aandelen op stockmarkt. En wanneer je de inloggegevens van je wallet niet meer weet, ben je ook je geld kwijt. Omdat de cryptomunten aan geen enkele overheid of grote bankinstelling verantwoording verschuldigd zijn, is er ook geen back-up.

Verder lezen?

Back to top button