DierenHuis & TuinHuishoudenLifestyle

Allergieën bij katten: soorten, symptomen, preventie

Wat te doen tegen kattenallergie?

Allergieën bij katten. Ja, net als wij mensen kunnen ook katten gedurende een beperkte tijd last hebben van allergieën, en vaker dan je denkt. Ze kunnen van verschillende aard zijn, zoals voedselallergieën, die het gevolg zijn van vlooienspeeksel, insectenbeten of sommige omgevingsstoffen. Samen zullen we de meest voorkomende allergieën analyseren, hoe ze te voorkomen en te behandelen.

Wat zijn de meest voorkomende soorten allergieën bij katten?

3 van de meest voorkomende allergieën zijn:

  • Vlooienbeet allergie (speeksel)
  • Voedselallergie
  • Omgevingsallergie

Helaas zijn vlooienbeten niet ongewoon, en ze kunnen ook onze katten treffen. Het voornaamste symptoom is hevige jeuk, die vervolgens de huidweefsels beschadigt.

Wat voedselallergie betreft zijn er enkele voedingsmiddelen die helaas allergieën kunnen veroorzaken bij onze geliefde katten, meestal van dieren afkomstige eiwitten, en ook voor tarwe en additieven.

Omgevingsallergie houdt verband met natuurlijke elementen zoals kruiden, pollen en planten. Deze allergieën kunnen ook ontstaan door schoonmaakmiddelen of kleurstoffen die thuis gebruikt worden. De belangrijkste ziekte die met dit probleem samenhangt, is atopie, ook wel atopische dermatitis genoemd, die jeuk veroorzaakt bij onze lieve katten.

Belangrijkste allergiegerelateerde symptomen

Er kunnen veel allergie-gerelateerde symptomen bij katten optreden, waaronder:

  • Intense en chronische jeuk, waardoor de kat gaat krabben, likken en zich zelfs verwonden
  • Roodheid en huiduitslag
  • Haaruitval, vaak symmetrisch (alopecia)
  • Spijsverteringsproblemen (braken, maagpijn)
  • Ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid
  • Oorontstekingen

Alle natuurlijk voorkomende agentia die deze allergiegerelateerde symptomen veroorzaken worden allergenen genoemd.

De kat moet uiteraard naar een gekwalificeerde dierenarts gebracht worden voor onderzoek, want sommige symptomen van allergieën kunnen verward worden met andere ziekten, zoals ademhalingsproblemen die vaak ook tot katachtige astma kunnen leiden. Het kan nodig zijn de vacht van de kat te verwijderen om op eventuele parasieten te controleren. Bovendien zal je dierenarts waarschijnlijk een bloed- en urinestaal vragen, om 100% zeker te zijn van de toestand van de katachtige.

Allergieën bij katten voorkomen
Kattenallergie voorkomen – DNOB.nl

Hoe kunnen we onze kat het beste voeren om allergieën te voorkomen?

Voeding is essentieel om allergieën te vermijden, met producten zoals supplementen en hypoallergeen droogvoer voor katten, geproduceerd door merken als I Love My Cat.

Deze producten beperken de schade die met voedselallergieën samenhangt, en versterken in sommige gevallen het immuunsysteem van de kat die ze consumeert. Omdat “voorkomen beter is dan genezen”, is het beter je kat uit de buurt te houden van mogelijke allergenen, en ook te vermijden dat je hem een lange tijd aan hetzelfde soort voedsel blootstelt. De overmatige hoeveelheid van de (mogelijk allergene) stof zou schade kunnen toebrengen aan het spijsverteringsstelsel van de kat, met braaksel, diarree en allerlei pijnen tot gevolg. Een idee kan zijn de kat voedsel te geven dat geproduceerd is met insecteneiwitten, die mogelijk schadelijke voedselallergenen uitsluiten.

Wat atopie betreft, is het mogelijk een behandeling bij je kat uit te voeren om vlooien en parasieten, die vaak het meest voorkomen en tot de gevaarlijkste in de natuur behoren, te vermijden. De behandeling hangt sterk af van het allergeen en de duur, aanhoudendheid en variëteit van de symptomen.

Atopische dermatitis kan een groot probleem zijn dat echter niet het leven van je kat in gevaar brengt, maar de behandeling ervan vereist doorzettingsvermogen en toewijding.

Het doel moet zijn het leven van onze katten te verbeteren, en het kennen van de geheimen en adviezen met betrekking tot dit onderwerp kun je kennis alleen maar ten goede komen, en zo het besef vergroten dat onze dierenvrienden zorg en aandacht nodig hebben.

Lees ook; Top 10 leukste kattenspeeltjes.

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button