Self developmentLifehacksPersoonlijke ontwikkeling

Assertiever worden? Hier 3 tips!

Assertiviteit is een belangrijke sociale vaardigheid omdat het je in staat stelt een evenwicht te vinden tussen vriendelijk en ontvankelijk zijn voor andere mensen en het laten horen van je eigen behoeften en waarden. Assertieve mensen voelen zich in elke situatie op hun gemak om voor zichzelf op te komen. Ze hebben een duidelijk gevoel van wie ze zijn als persoon en zijn niet bang om dat met anderen te delen. Als je moeite hebt met assertief zijn, ben je niet de enige. Veel mensen vinden het een uitdaging om voor hun mening uit te komen, omdat ze bang zijn voor de mogelijke gevolgen daarvan. Assertiever worden heeft vele voordelen, zoals meer zelfvertrouwen en meer gemak bij het maken van nieuwe vrienden en partners. Wil je graag assertiever worden? Dan is dit artikel voor jou! We hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet. 

 

Houd je gevoelens en gedachten bij

Als je je bij andere mensen ongemakkelijk begint te voelen, is dat een teken dat je op je hoede bent. Misschien probeer je gedachten of gevoelens te onderdrukken waardoor je je kwetsbaar of beschaamd voelt. Het kan helpen om een dagboek bij te houden met de bedoeling om je gedachten, gevoelens en ervaringen op te schrijven die je hebt op dit soort ongemakkelijke momenten. Censureer jezelf niet; laat je dagboek gewoon je vertrouwenspersoon zijn. Schrijven kan een zeer effectieve manier zijn om tot de kern van je ongemak door te dringen. Het kan je ook helpen je gedachten te verhelderen en te ontdekken hoe je je werkelijk voelt over een situatie.

 

Zorg goed voor jezelf, zodat je de energie hebt om assertief te zijn

Je zult eerder assertief zijn als je je ontspannen en rustig voelt. Eet gezond voedsel, slaap voldoende en vermijd te veel cafeïne en alcohol. Deze maken het moeilijker om helder te denken en kunnen je angstiger maken in sociale situaties. Aan de andere kant kan regelmatig sporten je stemming, zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde verbeteren. Dit kan het makkelijker maken om voor jezelf op te komen.

 

Assertiviteitstraining

Als je merkt dat je met bovenstaande tips niet vooruit komt, dan kan een assertiviteitstraining nuttig zijn. Assertiviteit training is een gestructureerde cursus die je helpt om veel voorkomende situaties te herkennen waarin je je ongemakkelijk voelt, en strategieën te ontwikkelen om ze te overwinnen. Veel mensen combineren een assertiviteitstraining met een persoonlijk leiderschap training. Beide training zullen je helpen om je sterker in je schoenen te laten staan. 

 

Verder lezen?

Back to top button