Koken & tafelenLifestyleTuinTuininspiratie

Welke soorten appelbomen zijn er in Nederland?

Het is steeds populairder om je eigen groente en fruit in je eigen tuin te gaan verbouwen. Dat komt omdat steeds meer mensen het belangrijk vinden om zo min mogelijk bewerkt groente en fruit te eten. Dichter bij de natuur is natuurlijk de puurste vorm die er is, maar het is natuurlijk wel een proces voordat je kunt genieten van je harde werk. 

Welke soorten appelbomen zijn er in Nederland?

Of je nu besluit om je eigen appelboom te planten of juist te gaan voor het kweken van bloemkool en andere groentes, de voordelen van het zelf verbouwen van je voedsel zijn heel groot. Het verbouwing van je eigen groentes en fruit is namelijk goedkoper dan dat je bij de supermarkt inkopen doet. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is het simpelweg planten in je tuin, goed onderhouden en geduld hebben. Het inkopen van tientallen zaden is dan ook niet zo duur. 

Het hebben van een appelboom is wel ontzettend handig. Niet omdat je jezelf verzekert van een grote voorraad aan fruit, maar je kunt er ook ontzettend veel mee. Er zijn namelijk meer dan 60 verschillende soorten in Nederland. Het is aan jou om te weten welke je lekker vindt en welke je nog zou willen testen. Je kunt verschillende appels namelijk gebruiken voor verschillende gerechten. Denk maar aan een appeltaart, appel koek, appelflap en ga zo maar door. Appel wordt ook in warme gerechten gebruikt. Het is dus maar net met wat voor doel je appels wilt gebruiken. 

De populairste appelbomen in Nederland. 

In Nederland zijn er 3 soorten appels die het heel goed doen in Nederland. Ze zijn razend populair in Nederland en vrijwel overal te verkrijgen. De populairste appelsoorten in Nederland zijn dan ook de:

  1. Elstar
  2. Jona Gold
  3. Goudreinet

Als je besluit om een appelboom te kopen, dan is het wellicht handig om te kijken naar één van deze appelboom soorten. Dit zorgt ervoor dat je straks het gehele jaar kunt genieten van deze appels. Wist je dat goudreinetten bekend staan om hun onwijs lekkere zoete smaak? Deze appels worden voornamelijk gebruikt als vulling voor het maken van appelflappen en appelbeignets. Dat zijn zulke heerlijke snacks die je met name op kerst of oud&nieuw eet. Door je eigen appelbomen te gebruiken weet je dat je optimale smaak kunt verwachten. 

Wanneer kun je een appelboom het best plaatsen?

Optimaal zorgen voor je toekomstige appelboom is wel van groot belang. Je wilt tenslotte wel de lekkerste appels kunnen eten. Anders kun je net zo goed fruit uit de supermarkt halen. Plant jouw appelboom in de periode van november tot en met maart. Zo weet je zeker dat de appelboom goed is geworteld op het moment dat de zonnige periode is aangebroken in Nederland. Plant de boom op een plek waarvan je weet dat de boom vol in de zon komt te staan. 

Ook is het goed om te weten dat er verschillende vormen appelbomen op de markt zijn. Maak dus goed onderscheid of je een hoogstam appelboom zou willen hebben, halfstam, leivorm of dubbel u vorm appelboom zou willen hebben. Heb je eenmaal een boom geplant, dan is het zaak om regelmatig te snoeien. 

Verder lezen?

Back to top button