OndernemenBusinessEconomieOntwikkeling

Welke type leningen kun je afsluiten voor een onderneming?

Je hebt een ontzettend tof idee, je hebt een heel plan uitgewerkt en je wil zo snel mogelijk beginnen met je eigen onderneming. Maar, wat als je het budget mist dat je nodig hebt om je onderneming te starten, wat dan? Dan schaf je natuurlijk een lening aan. Maar, waar kun je uit kiezen? Welke type leningen kun je afsluiten voor een onderneming? 

Wanneer heb je een financiering nodig? 

Een bedrijf starten kost veel geld, energie en tijd. Desondanks kan het voorkomen dat je één van deze 3 factoren niet altijd hebt. In dit geval kan dat dus geld zijn. Bepaalde kosten gelden voor iedereen. Mocht je op het punt staan om een grote investering te doen maar je mist nog net het één en ander, dan kan een financiering ontzettend handig zijn. Er zijn verschillende vormen van investeerders die je kunnen helpen op wat voor stadium dan ook. Het is aan jou om goed te weten wanneer je een financiering nodig hebt en dat je het ook aantoonbaar maakt dat een investeerder zijn geld in ieder geval terug krijgt. 

Maak gebruik van de juiste voorbereiding?

Stel jezelf de vraag: “Wat wil en kan ik lenen voor mijn eigen bedrijf?” Voordat je een keuze ga maken, sta even stil bij wat je nou daadwerkelijk nodig hebt. De verschillen in het aanbod van verschillende kredietverstrekkers zijn groot en kunnen dus impact hebben op jou en/of je bedrijf. Zo kun je ook gelijk een distinctie maken tussen verschillende partijen en kun je makkelijker een keuze maken. 

Vergelijk welke lening bij je past. Zowel on als offline zijn er verschillende manieren om aan een lening te komen. Vanaf dat punt kun je dus beginnen met vergelijken welke wijze voor jou het best werkt. Dan is het enkel nog een keuze maken en de aanvraag in gang zetten voor het krijgen van een financiering. Een lening krijgen gebeurt dus niet in één keer, het gehele proces moet meegerekend worden. 

Welke type leningen kun je afsluiten?

Er zijn relatief veel type leningen die je zou kunnen afsluiten. De type leningen zijn:

  1. Particuliere investeerders
  2. Een bankfinanciering
  3. Familie en/of bekenden
  4. Borgstellingskrediet
  5. Venture capitalist & Fondsen
  6. Crowdfunding
  7. innovatiefinanciering
  8. Financial lease

Dit zijn voor ons de 8 meest gebruikte vormen van type leningen die je zou kunnen afsluiten. particuliere investeerders zijn bereid om een deel van hun eigen vermogen te investeren in een bedrijf. Vaak is er naast het geld, ook veel kennis te verkrijgen omdat dit vaak oud ondernemers zijn. Particuliere investeerders willen dan ook vaak actief betrokken blijven bij jouw onderneming.

Type leningen voor ondernemers

Onderzoek dus goed wat bij jou past, zo voorkom je dat je onnodig voor bijvoorbeeld familie kiest, aangezien het lenen van geld bij familie altijd een lastig iets kan zijn. Het laatste wat je wil is dan ook dat je met je familie breekt om een situatie als deze. Dus, lees je goed in, onderzoek deze 8 meest gebruikte vormen en wellicht heb je jouw ideale financiering er dan uit. 

Hoe zit het met een achtergestelde lening?

Een achtergestelde lening is een optie wat vaak nog een negatieve lading heeft. Waarom? Omdat een schuldeiser bij een faillissement onderaan het lijstje achtergesteld staan. Maar, een achtergestelde lening is nog niet zo slecht! Deze manier van financieren is namelijk steeds populairder aan het worden. Een achtergestelde lening is een lening die wordt achtergesteld op andere schuldeisers, waardoor zij als laatst hun geld kunnen ontvangen. 

Als je een jong bedrijf bent dat snel groeit, dan kan een achtergestelde lening ontzettend handig zijn! Waarom? Omdat een jong bedrijf met deze financiering zijn plannen kan realiseren waardoor ze kunnen groeien. Door deze lening kan een jong bedrijf aanspraak maken op andere leningen en nog meer groeien wat natuurlijk handig is voor een jong bedrijf. Verder is een achtergestelde lening een uitkomst voor bedrijven die in zwaar weer terecht zijn geraakt en/of worden overgenomen. Een achtergestelde lening kan als stok achter de deur fungeren. 

Verder lezen?

Back to top button