Koken & tafelenHuishoudenWonenWoondecoratieWooninspiratie

Zo kan je jouw eettafel mooi aankleden

Ga je gezellig eten met het gezin of de hele familie? Dan wil je natuurlijk wel dat de eettafel mooi gedekt en aangekleed is. Maar hoe kan je jouw eettafel mooi aankleden? Tegenwoordig raken we steeds meer gewend om te eten op de bank, waardoor we soms de kunst van het dekken van de eettafel vergeten zijn. In dit artikel geven wij een aantal tips over de eettafel mooi aankleden. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Eettafel mooi aankleden voor de beleving

De eettafel mooi aankleden doe je natuurlijk niet zo maar. Meestal is er een speciale gelegenheid en doe je dit tijdens de feestdagen of verjaardagen. Ook kan een gezellig moment met familie of vrienden al een aanleiding zijn om de eettafel mooi aan te kleden!

Een eettafel mooi aankleden heeft als belangrijkste reden dat het zorgt voor een beleving. Een mooi gedekte tafel brengt extra sfeer op en rondom de tafel. Om hier extra voor te zorgen kun je ook inspelen op de gelegenheid. Is het kerst? Dan dek je de tafel wat meer in een kerstsfeer. Is het een culinair etentje? Dek de tafel dan wat chiquer!

Eettafel mooi aankleden voor de beleving

Start met de belangrijkste accessoires voor de eettafel

Voordat je focust op de details is het belangrijk dat je eerst de belangrijkste tafelaccessoires hebt. Voor het dekken van de tafel zijn een aantal spullen natuurlijk van uiterst belang. Borden, glazen, bestek, kommen. Met deze spullen kun je in ieder geval eten, dat lijkt mij wel zo handig.

Heb je deze al in huis?

Het gaat om de details bij de eettafel

Bij het aankleden van de tafel gaat het uiteindelijk om de details. De details maken de sfeer en kleden de eettafel echt aan. Details die jij bijvoorbeeld zou kunnen toevoegen zijn; mooie servetjes, placemats, onderzetters en overige decoratie.

Heb je deze al in huis?

Tips voor het dekken van de eettafel

Tips voor eettafel mooi aankleden

Tip 1: Gebruik een placemat

Een placemat kan niet alleen zorgen voor meer sfeer aan de gedekte eettafel. Ook scheelt het een hoop gedoe met schoonmaken. Mensen willen nog wel eens morsen tijdens het eten. Wanneer er eten naast het bord valt komt dit op de placemat, niet op de tafel of het tafelkleed. Placemats zijn over het algemeen makkelijk schoon te maken.

Tip 2: Vork links, mes rechts

Bij een goed gedekte tafel vind je de vorken altijd aan de linkerkant van het bord en de messen aan de rechterkant. Wil je het helemaal goed doen? Laat dan ook het blad van de mes naar het bord wijzen.

Tip 3: Werk van buiten naar binnen bij meerdere gangen

Als je tijdens het diner meerdere gangen en daarom ook meer soorten bestek gebruikt, werk je altijd van buiten naar binnen. Het bestek wat je voor de eerste gang gebruikt leg je dus het verst van het bord.

Tip 4: Vast links, vloeibaar rechts

Een handig ezelsbruggetjes voor het dekken van de tafel is: vast links, vloeibaar rechts. Dit houd in dat je brood bijvoorbeeld links van het bord legt en een glas met drinken rechts.

Ga jouw eettafel mooi aankleden

Nu je beter weet hoe jij jouw eettafel mooi kan aankleden is het tijd om er wat mooi van te gaan maken. Voor meer inspiratie kun je een kijkje nemen in onze wooninspiratie of koken & tafelen categorie. Succes met het aankleden van jouw eettafel!

Verder lezen?

Back to top button