KlussenHuis & TuinWonenWooninspiratie

Hier moet je allemaal op letten bij een verbouwing

Verbouwen is iets waar veel mensen vaak nogal tegenop kijken. Dat is ook wel begrijpelijk, want waar moet je beginnen? Daarom hebben wij in dit artikel een aantal tips voor jou zodat je je verbouwing makkelijker overleeft.

Bepaal het eindresultaat

Ten eerste is het belangrijk om alvast heel specifiek in je hoofd te hebben hoe het eindresultaat er uit moet komen te zien. Wanneer je dit weet, weet je precies wat er allemaal moet gebeuren. De keuken verbouwen is namelijk meer werk dan het oude eruit slopen en het nieuwe laten plaatsen. Grote kans dat er bijvoorbeeld leidingen en elektra moeten worden omgelegd.

Laat het kostenplaatje berekenen

Nu je weet wat er allemaal moet gebeuren, kan je bepalen hoeveel het ongeveer gaat kosten. Dit kan je doen door een algemene offerte aan te vragen bij een aannemer, of door de offertes van bijvoorbeeld de elektricien en loodgieter bij elkaar op te tellen.

Een verbouwing valt eigenlijk altijd duurder uit dan oorspronkelijk berekend. Zo kan het zomaar zijn dat je extra reiskosten hebt omdat je bij je ouders doucht. Vaak worden zaken zoals het huren van gereedschap ook niet meegenomen in de offerte. Zorg daarom voor enige rek in het budget; zo kom je financieel nooit in de knoei.

Controleer altijd of je een vergunning nodig hebt

Voor veel zaken heb je geen vergunning nodig. Maar waarschijnlijk ben je ook niet op de hoogte van alle regelgevingen binnen jouw gemeente en wijk. Voordat je ook maar iets doet, is het verstandig je plannen te delen met een ambtenaar bij de gemeente. Op die manier voorkom je dat je project moet worden stilgelegd, of erger nog: moet worden afgebroken.

Vertel het je omgeving

Grote kans dat je een periode bij familie of vrienden doucht of eet, afhankelijk van het type project. En grote kans dat je buren last gaan hebben van al het gezaag en geboor. Licht daarom iedereen ruim van te voren in. Dan kom jij bij niemand onverwachts op de stoep staan of komt er bij jou niemand onverwachts op jouw stoep.

Plan alles ruim in

Naast het feit dat je een verbouwing financieel ruim moet plannen, is het ook aan te raden deze qua tijd ruim in te plannen. Wanneer de keuken nog niet geïnstalleerd kan worden omdat de loodgieter uit Amsterdam nog niet klaar is, kan het zijn dat het project nog maanden langer kan duren. De keuken-installateurs werken immers ook met een planning, die hierdoor flink vertraagd kan worden.

Klaar voor de klus!

Een verbouwing kan stressvol zijn, maar als je op deze zaken let, zal je een hoop onvoorziene ellende voorkomen. Veel succes met je project!

Verder lezen?

Back to top button