Self developmentGezondheidsklachtenHealthLifehacksLifestyleMindset

Blijf je hersenen trainen om ze gezond te houden met deze tips

Misschien is het je wel eens opgevallen, maar het brein is één van meest belangrijke organen in ons lichaam. Het is belangrijk om het brein gezond te houden. Dat kun je met verschillende manieren doen, maar het is belangrijk dat we daar iets meer bij stilstaan. Een gezonde geest en lichaam is iets waar we natuurlijk naar streven in het leven. Wij hebben een aantal tips voor je uitgelicht die je kunt oefenen om je hersenen gezond te houden.

Waarom heeft het brein oefeningen nodig?

Het brein heeft constant uitdaging nodig. Uitdaging prikkelt je hersenen om nieuwe verbindingen te maken tussen de hersencellen. Het zorgt voor veel meer cognitieve reserve, wat ook bekend staat als het vermogen om te kunnen compenseren voor schade in je hersenen. Hoe meer cognitieve reserve, hoe langzamer de veroudering van je brein begint. Door regelmatig te trainen zorg je er in ieder geval voor dat je het risico op hersenaandoeningen vermindert. Dat is een bijkomend voordeel als het gaat om het gezond houden van je brein.

Blijf lekker bewegen

Beweging houdt het lichaam en brein vitaal. Door voldoende te bewegen ben je vele malen minder gevoelig voor achteruitgang dat ontstaat wanneer je ouder wordt. Doordat je regelmatig beweegt, is de afgifte van stoffen gestimuleerd, wat essentieel is voor ontwikkeling, groei en het functioneren van hersencellen. Ook is het goed voor nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en nieuwe bloedvaatjes in de hersenen. Let dus goed op je beweging en combineer dat met een goed en gevarieerd dieet.

Kleine tip: Eet walnoten

De walnoot zit vol vezels, eiwitten, magnesium, kalium, koper, zink, vitamine b6 en nog zoveel meer. Walnoten bevatten omega-3 vetten die ontzettend goed zijn voor je hersenen. Deze vetten zijn belangrijk voor miljoenen vertakkingen van kleine slagaders die zuurstof en voeding leveren aan verschillende delen in onze hersenen. Walnoten beschermen tegen bepaalde hart en vaatziekten, maar stimuleren de groei en zintuigen van je brein. Daarom is het eten van walnoten een grote aanrader.

Zet je brein op een ongebruikelijke manier aan het werk

Je brein voor de gek houden is een hele goede manier om je brein te trainen. Door bijvoorbeeld alledaagse handelingen te verrichten met je niet-dominante hand, zorg je ervoor dat je hersenen scherp blijven. Doe je ogen dicht tijdens het smeren van een boterham of bekijk beelden op de kop. Je brein moet zich constant ontwikkelen om comfortabel te worden met deze nieuwe prikkels en daardoor train je jouw brein ontzettend goed. Het is een eenvoudige manier om bepaalde zintuigen te verbeteren waardoor je in bepaalde situaties beter kan omgaan met het oplossen van problemen.

Zet je brein op een ongebruikelijke manier aan het werk

Maak gebruik van denkspelletjes

Er zijn heel wat gratis denkspelletjes die je zou kunnen spelen op je computer, tablet en/of telefoon. Het zijn hele leuke spelletjes om je hersenen te kraken. Maar, schroom je niet om een puzzelboek of iets soortgelijks aan te schaffen, zodat je schermtijd kan beperken, want te lang op een scherm kijken is weer niet goed voor je brein. Desondanks kun je wel testen wat voor jou het best werkt. ga na een uur even wandelen om zo je hersenen optimaal te trainen.

Probeer nieuwe dingen te leren

Kennis is macht zeggen ze wel eens. Maar, kennis en nieuwe handelingen leren is iets wat het brein nog machtiger maakt. Je houdt je hersenen scherp door ze te blijven uitdagen met nieuwe informatie. Uit onderzoek is gebleken dat oudere volwassenen die een nieuwe vaardigheid hebben geleerd, beter op geheugentest scoren dan mensen die een activiteit hebben uitgevoerd die mentaal niet actief is. Iets nieuws leren is het perfecte medicijn om ervoor te zorgen dat je brein hard aan het werk moet om nieuwe dingen te leren, waardoor je hersenstam ontzettend sterk is.

Haal creativiteit naar boven

Creatief bezig zijn is iets waar het brein ontzettend gelukkig van wordt. Denk aan tekenen en/of knutselen. Tekenen versterkt je cognitieve functies waardoor je overige dingen beter kan onthouden. Je kunt tekenen als een middel gebruiken om je hersenen uit te dagen waarbij je bijvoorbeeld een voorwerp, buurt of stad uit je hoofd gaat tekenen. Belangrijk is wel dat je zo gedetailleerd mogelijk te werk gaat, zodat je met een echt plaatje jouw tekening kan gaan vergelijken. Kwam je in de buurt? Proficiat, je hebt een sterk geheugen ontwikkeld! Zo niet, blijf oefenen!

Mediteer

Mediteren zorgt ervoor on nieuwe neurale paden te bewandelen. Dat heeft impact op het vermogen tot zelfreflectie en zorgt voor een grotere mentale flexibiliteit. Meditatie help het brein om te verbeteren op verschillende gebieden in het brein waaronder: Het verbeteren van aandacht, focus, empathie en weerbaarheid. Door geregeld te mediteren zou het zelfs de capaciteit van het werkgeheugen vergroten, wat natuurlijk ontzettend goed is voor de ontwikkeling van je hersenen.

Daag jezelf uit!

Nu je weet op wat voor manieren je jouw brein kan gaan uitdagen, is het zaak dat je jezelf gaat uitdagen. Kijk naar welke oefeningen het best bij jou passen en begin vandaag nog met het uitdagen van je brein. Een gezond lichaam hebben is niet alles. Een gezond lichaam en geest is waar we als mens naar moeten streven en daarom is het van belang dat je het brein zo optimaal mogelijk kan blijven gebruiken. Meerdere doktoren hebben een gezegde: Train je brein meerdere minuten op een dag, dat zorgt voor een mooie lach. Veel succes!

Verder lezen?

Back to top button