Outdoor sporten

Het belang van goede skisokken

Skisokken worden vaak vergeten bij het samenstellen van de wintersportuitrusting. Desalniettemin zijn skisokken enorm belangrijk tijdens het skiën en het is dan ook van belang om deze zorgvuldig uit te kiezen en aan te schaffen. In dit artikel lees je waarom skisokken nou zo belangrijk zijn en waar je op kunt letten tijdens de aanschaf.

Waarom zijn skisokken zo belangrijk?

Hoewel je het door skiën flink warm kan krijgen, kun je alsnog last hebben van koude voeten. Skisokken houden je voeten lekker warm, maar verbeteren ook zeker je prestaties op de piste. De sokken bieden de juiste ondersteuning aan je voeten en zorgen ervoor dat vocht snel wordt afgevoerd. Door het skiën krijg je het warm en ga je natuurlijk zweten. Je wilt dat dit vocht snel wordt afgevoerd door de sokken, omdat dit anders kan zorgen voor blaren. Bij vrouwen liggen de bloedvaten dicht tegen het huidoppervlak, waardoor zij het sneller koud kunnen krijgen. Skisokken dames helpen dan ook vaak bij de doorbloeding van de sokken. 

Wat zijn goede skisokken?

Goede skisokken zijn vooral ergonomische sokken. Deze sokken herken je aan de gekleurde vlakken en lijnen over de sok. Goede skisokken zijn gemaakt van een mix van materialen, zoals nylon, wol en lycra. Lycra zorgt ervoor dat de skisokken elastisch zijn. Hierdoor vormen de sokken zich naar je kuiten, onderbenen en voeten en is de pasvorm dus ideaal! Nylon zorgt voor de stevigheid en duurzaamheid van de sokken. Wol bestaat uit isolerende wolvezels, waardoor het materiaal erom bekend staat de warmte goed vast te houden en vocht goed af te kunnen voeren. Vooral bij heren zijn dit belangrijke eisen, omdat zij krachtig skiën en hierbij veel zweten. Daarom is het belangrijk dat skisokken heren ook wol bevatten, zodat je geen last krijgt van koude en natte voeten. 

Waar kun je op letten tijdens de aanschaf van skisokken?

Zoveel voeten, zoveel sokken. Er zijn heel veel soorten skisokken, die allemaal hun eigen specifieke kwaliteiten hebben. Zo heb je sokken voor een betere doorbloeding, maar ook sokken die vooral gericht zijn op het warm houden van je voeten. Dikke sokken zijn per definitie niet altijd beter dan dunne skisokken. Dikke sokken zorgen voor minder gevoel tussen onderbeen en skischoen, wat je skitechnieken negatief kan beïnvloeden. Dunne sokken geven je meer bewegingsvrijheid, omdat er meer ruimte is tussen been en schoen. Ook is het belangrijk dat de pasvorm van je skisokken goed is.  Te ruime sokken zorgen voor wrijving, wat tot pijnlijke blaren kan leiden. Te krappe sokken beperken je bewegingsvrijheid en beknellen bloedvaten. Skisokken moet je dan ook altijd passen en uitproberen, zodat je zeker weet dat ze lekker zitten en als een extra laagje aanvoelt.

Verder lezen?

Back to top button