Huis & TuinKlussen

De populariteit van houtpellets

Houtpellets zijn anno 2022 een ware trend. Houtpellets worden gezien als de warmtebron van de toekomst. Vanwege de vele problemen rondom het boren van gas in Nederland (en dan met name Groningen) maken het stoken van houtpellets alleen maar interessanter. Daarom wordt de populariteit van houtpellets alleen maar groter.

Waarom houtpellets?

Het verwarmen van een cv-ketel kan al snel hoge kosten opleveren, waardoor het verwarmen ook steeds moeizamer gaat. Er moet gas gewonnen worden en gezien de huidige situatie in Nederland zal dat ook alleen maar minder worden. Het gebruiken van houtpellets is vele malen duurzamer, wat beter is voor milieu. Daarom wordt het gebruik van een pelletkachel steeds interessanter. Bovendien blijft de warmte langer hangen vanwege het rendement dat houtpellets genereren. 

Een pelletkachel is niet alleen vele malen handiger om te gebruiken, maar je kunt er ook subsidies door krijgen. Bovendien kun je flink besparen op de stookkosten, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Het is een groene bron van energie. Daarom wordt het ook gezien als het brandstof van de toekomst. Het genereert een minimale uitstoot, dat 90% lager dan centrale verwarming uitstoot. Het is een ideale bron van energie, dat op de korte termijn een groot deel van Nederland zal veroveren. 

Voordelen van houtpellets

Houtpellets zijn een bijproduct van de houtindustrie, wat natuurlijk vele malen goedkoper is om aan te schaffen. Door het samenpersen van zaagsel, krijg je als gevolg houtpellets die een tweede leven krijgen. De houtpellets zijn schoon, kunnen makkelijk gebruikt worden en werkt beter dan de traditionele fossiele brandstof zoals gas en olie. De grote voordelen van houtpellets zijn dan ook dat het zeer milieuvriendelijk is, het behaald een hoge rendement, is een groene brandstof en genereert lagere stookkosten dan een CV installatie. 

Verschillende soorten pellets

Je hebt bruine en witte pellets waar je uit kunt kiezen. Witte pellets bestaan uit alleen uit het kernhout van de boom. Als er schors en spint mee gefabriceerd zou worden, dan zal de pellet ook bruin worden. Witte pellets worden over het algemeen uit naaldbomen geproduceerd. Pellets van loofhout zal altijd wat donker van kleur zijn. 

Uiteindelijk verschillen de twee soorten pellets niet veel van elkaar, anders dan dat de witte pellets een schonere verbranding hebben dan bruine pellets. De productiekosten van witte pellets liggen wel een stuk hoger dan die van een bruine, want het ontschorsen van stammen op een witte pellet is nog niet zo simpel. Dat kost wat tijd maar dan is het er ook. Bruine pellets kun je het best gebruiken om grote ruimtes te verwarmen. Witte pellets worden voornamelijk gebruikt voor de woonkamer en andere kleine ruimtes. 

Op het moment dat je weet dat je houtpellets gaat aanschaffen, is het wel belangrijk dat je kijkt naar houtpellets met een ENplus certificering. Dit geeft namelijk aan dat de houtpellets van hoge kwaliteit zijn gemaakt en dus langer branden dan houtpellets zonder ENplus certificering. Je weet dat het product dat jij hebt gekocht zuiver is en dus het maximale uit rendement kan genereren, zonder dat je daar problemen bij ervaart. 

Daarom is het belangrijk dat je altijd op zoek gaat naar een vorm van bewijs dat er een certificering aanwezig is. Een zak zonder certificering is niet goed. Daar doe je jezelf en de houtpellets tekort mee en dan zal je vaker moeten stoken terwijl dat helemaal niet nodig is. Je verbruikt op jaarlijkse basis ongeveer 1500 tot 2000 kilogram aan houtpellets. Dus, een eenvoudige investering in een zak van 15Kg, zou dus voldoende moeten zijn voor jouw woning. Maar dat kun je alleen bereiken door middel van houtpellets met een ENplus certificering. Wees daar dus scherp op als je houtpellets gaat aanschaffen voor in je eigen huis

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button