Natuur & gebiedAvontuurDagje wegNatuur

De top 10 mooiste natuurgebieden in Groningen

Vind hier de mooiste natuurgebieden en wandelroutes van Groningen!

Artikel highlights:
  • Natuurgebieden in de provincie Groningen
  • De top 10 mooiste natuurgebieden in Groningen
  • Wandelen in Groningen

Houd jij van lekkere wandelingen maken in mooie natuurgebieden? De provincie Groningen heeft prachtige natuurgebieden en wandelroutes! In dit artikel gaan wij langs de top 10 mooiste natuurgebieden in Groningen.

Natuurgebieden in de provincie Groningen

Er zijn veel natuurgebieden in Groningen te vinden. De provincie staat bekend om de mooie natuur en uitgestrekte gebieden en landvlaktes. Het Lauwersmeer, Bourtange, t’ Roegwold of het Noordlaarderbos? Genoeg keuze, maar welke natuurgebieden zijn het mooiste?

De top 10 mooiste natuurgebieden in Groningen

Speciaal voor jou hebben wij de top 10 mooiste natuurgebieden in Groningen op een rijtje gezet;

1. Lauwersmeer

1. Lauwersmeer in Groningen | Bron: holland.com

Het Lauwersmeer is een meer en natuurgebied wat te vinden is in Lauwersoog op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is een groot recreatiegebied met veel prachtige gestrekte open vlakes. Het park beschikt over ongeveer elf wandelroutes welke variëren in afstanden van 1,5 tot 10 kilometer. Het gebied grenst aan de Waddenzee en is prachtige en heerlijke plek om te wandelen en even lekker uit te waaien!

2. Slochterbos

2. Slochterbos in Groningen | Foto: Hilda van der Hoek

Het Slochterbos is in een (ongeveer) 31 hectare groot landgoed in het Groningse dorpje Slochteren. Op het voorterrein van het parkbos bevindt zich de Fraeylemaborg. Een prachtige borg die wordt bekroond door een toren met twee klokken, welke dateert uit de tijd rond 1400! Het is door de romantische Engelse-landschapsstijl voor velen een populaire en fijne plek om te wandelen.

3. Bourtange

3. Bourtange in Groningen | Bron: paulusma.nl

Bourtange is een klein dropje in de gemeente Westerwolde. De prachtige grachten en muren maken Bourtange zo bijzonder. Het doet misschien anders vermoeden, maar Bourtange heeft nooit echte stadsrechten gehad. Het dorpje heeft nog geen 800 inwoners, maar is een prachtige plek om eens langs te gaan! Met een klein knus centrum en mooie natuur is het een heerlijke plek om een lekkere wandeling te maken.

4. De Onlanden

4. De Onlanden in Groningen | Bron: nl.wikipedia.org

Het natuurgebied de Onlanden ligt tussen Groningen en het noorden van de provincie Drenthe. Het gebied is ongeveer 2500 hectare groot. Naast de open wateren zoals het Langmameer, vind je hier ook verschillende soorten graslanden, moeras met moerasbos en beekdalen. Het is een groot en rustgevend natuurgebied. Naast de honderden planten- en diersoorten, vinden mensen dit ook een heerlijke plek om te zijn.

5. Waddeneilanden

5. Schiermonnikoog in Groningen | Bron: 27vakantiedagen.nl

Vanuit de haven van het Groningse Lauwersoog kun je de boot naar Schiermonnikoog pakken. Dit bewoonde waddeneiland is een nationaal park vol leven en prachtige natuur. Op het eiland van zo’n 200 km2, kun je ook heerlijk wandelen en fietsen over de vele routes en natuurgebieden. Dan heb je ook nog Rottumeroog, een ietwat kleiner waddeneiland naast Schiermonnikoog. Kortom, zeker een aanrader om eens uit te gaan waaien op een van de Groningse waddeneilanden!

6. Smeerling

6. Smeerling in Groningen | Bron: westerwolde.groningen.nl

In het gebied van Smeerling kun je prachtig wandelen. Laat je leiden door de prachtige omgeving van het oude Metbroekbos. Langs deze wandelpaden kun je veel authentieke streekboerderijen vinden. Deze komen uit de achttiende en negentiende eeuw. Wat het gebied ook erg fijn maakt is haar stille en rustgevende kant. Heerlijk om even een stukje te gaan wandelen dus!

7. Dollard

7. Dollard in Groningen | Bron: westerwolde.groningen.nl

Het gebied de Dollard is te vinden op het grensgebied van Nederland en Duitsland. Het grootste deel van de Dollard is tegenwoordig een beschermd natuurgebied geworden, waardoor hier niet meer gewandeld kan worden. Echter zijn er nog wel genoeg wandelroutes en mooie plekken te vinden!

8. ’t Roegwold

8. ’t Roegwold in Groningen | Foto: Hilda van der Hoek

’t Roegwold is een kunstmatig aangelegd natuurgebied in de gemeenten Midden-Groningen en Appingedam. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van ruim 1710 hectare, waarvan 1100 hectare nieuwe natuur is. Het gebied staat vooral bekend om het lange smalle bruggetje (zie foto). Het is een prachtige natuurgebied om lekker te wandelen. In t’ Roegwold is een gevarieerd landschap ontstaan met gras en struwelen, lage plassen en hoger gelegen zandkoppen.

9. Heemtuin

9. Heemtuin in Groningen | Foto: Hilda van der Hoek

De Heemtuin is een natuurgebied waar in alle jaargetijden heerlijk gewandeld kan worden. Dit mooie gebied bevindt zich in het Groningse dorpje Muntendam. Van mooie uitgestrekte gebieden tot bossen, er is veel diversiteit in dit natuurgebied. Het is voor velen in de buurt een favoriete plek om een lekkere wandeling te maken. Door het grote gebied en relatief weinig toerisme is het een erg rustige plek, waar je vol op kan genieten van de pure natuur en vogelgeluiden.

10. Noordlaarderbos

10. Noordlaarderbos in Groningen | Bron: hondsrug.nl

Het Noordlaarderbos is te vinden aan de mooie Hondsrug. Dit natuurgebied bevindt zich zowel in Groningen als Drenthe. Met een oppervlakte van zo’n 120 hectare behoort het Noordlaarderbos tot een van de grootste bossen van de provincie Groningen. Het is voor de Groningers een populaire plek om een lekkere wandeling te maken. Ook zijn hier veel vogelsoorten te vinden zoals de boomklever, boomkruiper, fitis en gekraagde roodstaart.

Wandelen in Groningen

Zo als je al wel merkt zijn er veel mooie wandelroutes en natuurgebieden in Groningen te vinden. Deze bovenstaande 10 natuurgebieden zijn in ieder geval zeker een goede aanrader! Lees ook onze top 5 mooiste natuurgebieden in Drenthe. Bereid je goed voor en ga op avontuur!

Heb je al wandelschoenen in huis?

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button