Business

Wat zijn je rechten en plichten bij thuiswerken?

Thuiswerken wordt door de meeste bedrijven nog altijd gestimuleerd. Heb je zelf een voorkeur voor thuiswerken? En ben je benieuwd of je hier recht op hebt of wil je weten wie voor de thuiswerkplek betaalt? Wij geven je meer informatie over je rechten (en plichten) bij thuiswerken.

Wet Flexibel Werken

Misschien werk jij graag vanuit huis omdat je zo werk en privé beter kunt combineren. Je houdt meer tijd over als je geen reistijd hebt, bijvoorbeeld om de kinderen naar school te brengen of om de was aan te zetten voordat je aan de slag gaat. Wellicht wil je ook wisselen in werktijden, zodat je jouw werkzaamheden nog beter af kunt stemmen op de andere dingen die op een dag op je to-do-lijst staan. In Nederland is er geen recht op thuiswerken, maar de Wet Flexibel Werken biedt wel wat mogelijkheden. In deze wet staat dat je jouw werkgever kunt vragen om je werk beter af te stemmen op je persoonlijke situatie als je bij een bedrijf met meer dan 10 werknemers werkt. 

Hoe zit het met de thuiswerkvergoeding?

Het is niet verplicht als werkgever om een thuiswerkvergoeding te verstrekken, maar veel bedrijven kiezen hier wel voor. Ben je benieuwd of je een thuiswerkvergoeding kunt ontvangen voor extra kosten die je maakt tijdens het thuiswerken voor bijvoorbeeld koffie en thee, water- en elektriciteitsverbruik, toiletpapier en verwarming? Ga dan het gesprek aan met je werkgever. De kosten voor de inrichting van de thuiswerkplek zijn voor rekening van je werkgever. Dit kan via de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling of je werkgever kan spullen aan je uitlenen. 

Werk je de ene keer thuis, een andere keer op kantoor of vanaf een andere plek? Bij deze hybride vorm van werken kan het erg praktisch zijn je rittenregistratie en thuiswerkdagen bij te kunnen houden in één systeem. Dat is flexibeler en betrouwbaarder dan een vaste reiskostenvergoeding.   Je werkgever kan dit beschikbaar stellen voor diens medewerkers. 

Vorm van controle toestaan

Je werkgever heeft een zorgplicht. Dat wil zeggen dat hij of zij moet weten dat je thuis verantwoord kunt werken. Het is daarom jouw plicht om een vorm van controle toe te staan, bijvoorbeeld door een vragenlijst in te vullen over de werkomstandigheden thuis of door foto’s van je ingerichte werkplek te delen als daar om gevraagd wordt door je werkgever. 

Verder lezen?

Back to top button