HuishoudenHuis & TuinKoken & tafelenWonenWooninspiratie

Waarom het belangrijk is om keukenkasten te onderhouden in je keuken

vrijwel iedere keuken is uitgerust met meerdere keukenkasten. Het is een onderdeel wat fungeert als design en functionaliteit. Maar, keukenkasten worden vaak minder goed onderhouden. Waarom? Vaak denken we dat dat niet hoeft, maar de praktijk leert anders. 

Waarom onderhoud belangrijk is

In het huishouden is het normaal dat je te maken krijgt met bepaalde substanties en/of stoffen die ervoor zorgen dat de kast er minder fris uitziet. Het moment dat je substanties en bezigheden laat inwerken, kun je dat niet meer zo snel en makkelijk verwijderen. Dat is natuurlijk zonde van je kast, want dat zorgt ervoor dat de kast er minder mooi uit komt te zien. Ook kunnen sommige substanties voor schade zorgen waar je natuurlijk geen zin in hebt. Kwaliteit kasten is wat je wilt hebben. Denk aan Emob keukenkasten die voorzien zijn van een uitstekende beschermingslaag. 

Maar wat heb je dan nodig? Voor het schoonhouden van kasten, lades en uittrekelementen, is het gebruiken van een licht vochtige doek meer dan genoeg. Wat nog meer van belang is dan het schoonmaken is het drooghouden van de plek die je hebt schoongemaakt. Een te nat oppervlak kan ervoor zorgen dat er water in de naden en kieren komt te zitten waardoor je meubilair gaat opzwellen. Wees daarom secuur met je onderhoud en het schoonmaken van je keukenkasten. 

Wat moet je niet doen met onderhoud?

Het is belangrijk om te kijken uit wat voor materiaal jouw keukenkast bestaat. Schoonmaakmiddel is op zich niet verkeerd, maar je keukenkast moet er wel bestand tegen zijn. Wij raden het af om desinfectiemiddel te gebruiken. Het kan namelijk maar zo zijn dat desinfectiemiddel te sterk is en dus voor schade gaat zorgen in en rondom je keukenkast. Desinfectiemiddel valt onder de categorie bijtende reinigingsmiddelen. Dat komt omdat chemische stoffen zijn toegevoegd. 

Ook moet je geen gebruik maken van schuurmiddelen, meubel politoer, boenwas, hars verdunner of andere soorten van reinigingsmiddelen. Dit zijn allemaal onderdelen die ervoor kunnen zorgen dat jouw kasten langzaamaan lelijk eruit beginnen te zien. Dat is niet de bedoeling, dus weet wat je niet moet doen. Wil je toch een sopje gebruiken, kies dan voor een glasreiniger en/of allesreiniger wat op eco basis is gemaakt. Zo heb je geen schade aan je spullen en kan jouw keuken blijven glanzen zoals je dat bent gewend. 

Wat voor type keukenkasten heb je?

Er zijn 8 verschillende soorten keukenkasten die je kunt implementeren in je keuken. Dat zijn namelijk de volgende: onderkasten, bovenkasten, apothekerskasten, hoge keukenkasten, losse keukenkasten, hoekkasten, keuken kastwand of een achterwand. Ieder heeft zo zijn eigen functionaliteit en uitstraling. Als het gaat om het ontwerp kun je oneindig veel smaken uitzoeken. Als je meer een liefhebber bent van kasten waar een open ontwerp in zit, dan is het belangrijk om te weten dat er wel sneller stof in kan komen zitten dan wanneer je een keukenkast hebt uitgekozen die dat niet heeft.

Tip: kijk naar slimme keukenkasten

Tegenwoordig zijn er vele keukenkasten op de markt gekomen die slim zijn ontworpen die het mogelijk maken om nog meer spullen kwijt te kunnen in de kast. Als jouw gehele keuken is ingericht op efficiëntie, dan is dit wel een must have om te hebben in je keuken. Alles blijft dan keurig strak staan en je hebt nooit last van een rommelige keuken. Exact wat steeds meer een ding begint te worden in het land van de keukens. Efficiëntie is natuurlijk erg van belang en zal alleen maar groter worden met de tijd, dus het aanschaffen van een slimme keukenkast is een aankoop wat jouw geld meer dan waard is. Dus, een tip van ons: Kijk naar slimme keukenkasten en geniet van de voordelen. 

Verder lezen?

Back to top button