Gezonde balansHealthVoeding

Gezond afvallen: wat is het en hoe doe ik het?

Afvallen is een flinke opgave. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Wanneer je hebt besloten om af te vallen, heb je waarschijnlijk een beetje onderzoek gedaan op Google en ben je erachter gekomen dat er ontzettend veel diëten bestaan. Als je nog niet zo veel van het onderwerp af weet, kan dat veel informatie zijn. Hoewel Google handig is, zijn er ook veel mogelijkheden om minder duurzame en gezonde diëten te promoten. Als het op duurzaam en gezond afvallen aankomt, zijn er een aantal vuistregels die het allerbelangrijkst zijn. In dit artikel gaan we dat aan je uitleggen zodat je een gepast en vooral veilig voedingspatroon kunt samenstellen!

Calorieën: hoe zit het precies?

Als je wilt afvallen is er één ding wat je moet onthouden: je moet minder calorieën eten dan dat je verbrand. Als je duurzaam wilt afvallen is het wijs om niet te snel af te vallen. De aanbevolen maximale hoeveelheid is ongeveer een halve kilo per week. Maar hoe doe je dit? Als je evenveel calorieën eet als dat je verbrand, zul je op gewicht blijven. Op het moment dat je meer verbrand dan dat je eet, val je af. Om een halve kilo per week te verliezen, zul je ongeveer 500 calorieën per dag minder moeten eten dan dat je verbrand. Om dit plan te laten slagen moet je twee gegevens hebben: je moet weten hoeveel je dagelijks verbrand en hoeveel je consumeert. Om te achterhalen hoeveel je verbrand kun je je BMR berekenen. Dit geeft je een indicatie van de hoeveelheid calorieën die je verbrand. Om erachter te komen hoeveel je dagelijks eet, kun je het beste een gezondheid app gebruiken waarmee je jouw calorieën kunt bijhouden.

Crashen is de vijand

Nu je weet hoe het zit met de calorieën, moet je niet denken: ‘oké, dan ga ik gewoon weinig calorieën eten’. Dat is namelijk een valkuil voor veel mensen. Je ondervoedt niet alleen je lichaam, de kans dat het averechts werkt, is ook nog eens groot. Als jij je calorie inname gaat reduceren naar minder dan 1000, dan gaat dat niet goed om twee redenen. Je hebt ten eerste het probleem dat je honger hebt, daarom houd je dit dieet waarschijnlijk niet lang vol. Daarnaast kom je weer flink aan zodra je weer teruggaat naar je oude calorie inname.

Wen jezelf een gewoonte aan

Veel mensen zijn enthousiast en willen meteen heel fanatiek gaan sporten. Toch is dit misschien niet slim, omdat het moeilijk is om vol te houden. Meer bewegen is heel goed, maar we raden wel aan om het op je eigen tempo op te bouwen. Het duurt ongeveer 66 dagen voordat je jezelf een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Daarom is het slim om kleinschalig te beginnen. Wanneer de gewoonte erin zit, kun je gaan opbouwen in lengte en intensiteit. Is jouw doel om vijf dagen per week te gaan sporten? Ga dan vijf dagen per week een stuk wandelen of thuis sporten. Op deze manier leg je de drempel erg laag.  

Verder lezen?

Back to top button