GezondheidsklachtenGezonde balansVerzorging

Overmatige stress voorkomen: tips & tricks

Zorg dat gezonde spanning geen overmatige stress wordt!

Artikel highlights:
 • Overmatige stress is geen geintje
 • Symptomen van overmatige stress
 • Tips tegen overmatige stress
 • Effecten van stress op de hersenen

Iedereen heeft wel eens last van stress, maar overmatige stress is een stapje erger. Dat is het verschil tussen gezonde en ongezonde stress of spanning. Wil jij weten hoe je overmatige stress kunt voorkomen? In dit artikel deel ik allerlei tips en tricks met je!

Overmatige stress is geen geintje

Wanneer je lang in stress leeft kun je te maken krijgen met chronische of overmatige stress. Dit is geen geintje. Overmatige stress kan erge tot extreme gevolgen hebben op je gezondheid en staat van zijn.

Daarom is het belangrijk dat je altijd goed let op je gezondheid en niet door blijft gaan tot je helemaal op bent. Geloof me, hoe langer je er mee rond blijft lopen en het blijft negeren, hoe erger het wordt. Alles stapelt zich dan op!

Op lang termijn kan overmatige stress leiden tot een burn-out als gevolg. Dat wilt niemand natuurlijk.

Overmatige stress herkennen

Naast een burn-out kan stress nog veel meer gevolgen hebben. Als je last hebt van overmatige stress heb je continu het gevoel dat je onder spanning staat of moet vechten of vluchten van of tegen jouw huidige situaties. Dit kan op den duur leiden tot vervelende gezondheidsklachten.

Symptomen van overmatige stress

Deze gezondheidsklachten komen het meest voor bij mensen met overmatige stress;

 • Vermoeidheid en weinig energie
 • Vaak gespannen zijn
 • Vergeetachtigheid
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn
 • Nek- of rugklachten
 • Sneller geïrriteerd, boos of emotioneel

Overmatige stress voorkomen

Deze bovenstaande klachten en symptomen wil je natuurlijk voorkomen of verhelpen. Waar begin je? Vaak is het belangrijk om eerst naar de oorzaak te kijken. Als je weet waar de stress en bijbehorende klachten vandaan komen, is het makkelijker om er aan te werken.

Heb jij deze boeken over stress al gelezen?

Oorzaken van overmatige stress

Er kunnen veel oorzaken zijn voor overmatige stress. De volgende veel voorkomende oorzaken zijn hier één van;

 • Nare gebeurtenis
 • Verlies van een naaste
 • Relatieproblemen
 • Huiselijk geweld
 • Onzekerheid op werk
 • Onzekerheid over geld
 • Weinig steun en liefde van anderen

Tips tegen overmatige stress

Tips tegen overmatige stress

Als bovenstaande klachten en oorzaken een rol spelen in jouw leven of in de buurt komen is het belangrijk dat je voorkomt dat je je lichaam sloopt en goed zorgt voor jezelf. Afhankelijk van jouw situatie heb ik hier een aantal tips tegen overmatige stress;

1. Krijg meer grip op je situatie

Probeer in eerste instantie meer grip te krijgen op je situatie. Bewust zijn is een eerste stap. Het is lastig om te werken aan je situatie wanneer jij niet weet wat er precies speelt en waar de stress en bijbehorende klachten vandaan komen.

Waar komen de negatieve gedachtes en/of stress vandaan? Wat gaat er momenteel minder goed? Waar ben ik precies mee bezig? Probeer alles op te schrijven of op te noemen en vervolgens te relatieveren.

2. Zet het om in positiviteit

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het werkt echt. Probeer de focus te leggen op positiviteit, ook al voelt het in het moment niet zo voor je. Het is namelijk zo dat als je de focus legt op positiviteit, er automatisch minder ruimte voor negativiteit overblijft.

Probeer te denken in oplossingen. Pak bijvoorbeeld een pen en papier en beschrijf de situatie van de andere kant. Wat is de positieve kant? Wat geeft mij energie?

Ook al gaat het in eerste instantie misschien wat moeilijk, het is de perfecte training voor je brein om meer positieve gedachten aan te trekken.

3. Zorg goed voor jezelf

Goed zorgen voor jezelf moet je natuurlijk altijd doen, maar wanneer je weerstand en gezondheid beter zijn, zit je ook beter in je vel. En wanneer je beter in je vel zit is ben je ook sterker en kun je beter omgaan met stress.

Zorg dat je per nacht minimaal 6-7 uur slaapt. Let op je voeding, eet gezond, drink geen alcohol, doe geen drugs en ga eens wat vaker sporten. Je kunt bijvoorbeeld wat sportartikelen voor thuis aanschaffen en direct beginnen met wat beweging.

Goed zorgen voor jezelf is de basis en een grote aanrader!

4. Neem wat meer ontspanning

Zoals ik al eerder noemde in dit artikel leven mensen met stress dagelijks vaak onder veel spanning. Ontspanning kan hierbij erg goed helpen. Je hoeft niet de hele dag aan te staan en druk bezig te zijn!

Pak eens lekker een boekje, ga een dagje naar de spa, doe wat yoga of plan een massage in. Ontspanning geeft rust in het hoofd.

Klaar met overmatige stress

Zorg ervoor dat je deze tips toepast, neem je rust en vooral de tijd. Niks komt vanzelf en alles komt met de tijd. Onthoud dat je in het proces er naar toe het meeste leert en ontwikkeld. Dit is je kans! Pas je tips en tricks toe en voel je weer helemaal goed!

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button