Bedrijven

Heb je je keuze voor je toekomstige beroep al gemaakt?

Leerlingen die nu het middelbaar onderwijs volgen moeten al vroeg gaan nadenken over wat ze later willen worden. Voor veel vervolgopleidingen worden immers eisen gesteld qua vakkenpakket en cijfer. Het probleem is dat veel jongeren op hun 16e nog niet weten wat ze willen worden. Of ze hebben daar wel vage ideeën over maar weten het nog niet precies. Daardoor komt het vaak voor dat een beroepsopleiding wordt afgebroken omdat het toch niet de juiste keuze bleek te zijn. Of iemand besluit na een paar jaar werken toch iets heel anders te gaan doen. En dan zijn er nog de beroepen die, als de opleiding eenmaal is afgerond, geen baan opleveren. Dat is natuurlijk heel zonde. Het is dus belangrijk om goed na te denken voordat je een bepaalde studierichting kiest.

Technische beroepen zijn populair

Leerlingen die voor een technisch beroep kiezen hebben vaak al tijdens hun opleiding de warme belangstelling van werkgevers en gespecialiseerde uitzendbureaus. Voor het vervullen van quality assurance vacatures zijn mensen nodig die het belangrijk vinden dat bij het uitvoeren van werkzaamheden en het aangaan van overeenkomsten met klanten en leveranciers de regels worden nageleefd. Dat is ook voor het bedrijf waar ze werken belangrijk. Want ondernemers willen geen boetes krijgen of naheffingen van de Belastingdienst.

Een Hbo opleiding of universitaire studie is niet altijd heilig

Veel jongeren hebben het idee dat ze het alleen kunnen maken in de maatschappij als ze een zo hoog mogelijke opleiding volgen. Maar de praktijk leert dat het helemaal niet verkeerd is om voor een veelgevraagde Mbo-opleiding te kiezen. Wil je solliciteren op een vacature in een laboratorium dan is het lang niet altijd nodig om hiervoor een studie aan de universiteit te volgen. Wel voor een leidinggevende functie, maar vaak niet voor uitvoerende werkzaamheden. En die zijn minstens zo belangrijk. Het is dus ook helemaal niet erg als je geen negens haalt op het gymnasium. Ook met een lagere opleiding kun je na je school- en studietijd een leuke, afwisselende en goed betaalde baan vinden.

Is bijlessen volgen een optie?

Als je per se een bepaald beroep wilt later, dan zijn daar wellicht speciale eisen voor. Misschien moet je vloeiend Engels kunnen spreken en schrijven. Misschien moet je een kei zijn in wiskunde. Als een vak je niet zo goed ligt en je haalt lage cijfers dan kan dat enorm frustrerend zijn. Het kan dan nuttig zijn om bijles te volgen. Door de individuele aandacht kan het zijn dat het bekende kwartje ineens valt en dat je die ingewikkelde wiskundige berekeningen wel snapt. Of dat het vervoegen van Duitse werkwoorden ineens vanzelf gaat. Bedenk dat het belangrijk is om een vak te kiezen dat bij je talenten past. Ook al kun je de kennis voor een vak dat je niet ligt bijspijkeren, het zal je waarschijnlijk altijd meer moeite blijven kosten dan iets waar je van nature goed in bent.

Verder lezen?

Back to top button