Bedrijven

Werkloos? Zo kom je weer snel aan een nieuwe baan 

Als je je baan kwijtraakt, dan heeft dit grote gevolgen. Niet alleen op financieel vlak, ook emotioneel gezien. Het kan veel stress opleveren en je een gevoel van minderwaardigheid geven. Belangrijk is om te beseffen dat werkloosheid iedereen kan overkomen. Je hebt hier niet altijd grip op. Ontslag komt immers zeker niet altijd door slecht of minder goed functioneren. Heel vaak zien we dat dit gebeurt om bedrijfseconomische redenen of reorganisatie. Er is geen enkele mogelijkheid om hier tegenin te gaan. Wat je wel kunt doen, is niet bij de pakken neer gaan zitten, beide handen uit de mouwen te steken en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Maar hoe pak je dit aan? 

Weet waar je recht op hebt 

Ten eerste is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt. In Nederland kun je bijvoorbeeld niet zomaar ontslagen worden. Hier moet een zeer goede reden voor gegeven worden. Bovendien heb je altijd recht op een ontslagvergoeding. Ongeacht hoe lang je al in dienst was. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer je zelf ontslag hebt genomen of wanneer er sprake was van ontslag op staande voet. 

Daarnaast is er met de meeste werkgevers wel te praten over out placement. Gedurende een outplacementtraject word je geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Je wordt als het ware bij de hand genomen om dit te vinden. Hierbij is er extra veel aandacht voor het verwerken van het ontslag, maar ook bij het ontdekken van jouw eigen talenten en deze inzetten bij het vinden van een nieuwe baan. Het traject varieert van 3 maanden tot een jaar en de meeste mensen vinden hierbij een nieuwe passende baan. Hoewel je werkgever niet verplicht is om dit traject aan te bieden, getuigt het wel van goed werkgeverschap en staan de meeste werkgevers hier ook wel degelijk voor open. Het is dan ook zeker verstandig om hierover te beginnen. 

Bekijk ook of je recht hebt op een uitkering en welke gevolgen dit bijvoorbeeld heeft op je verzekeringen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. 

Laat je omscholen 

Soms was ontslag onvermijdelijk. Bijvoorbeeld omdat je functie overbodig is geworden. Niet alleen bij je ex-werkgever, maar op de gehele arbeidsmarkt. Dit zagen we de afgelopen jaren al bij tientallen verschillende baantjes gebeuren. Meestal een gevolg van de automatisering van bedrijven. Heel vervelend, maar onvermijdelijk. Belangrijk is dan wel dat je een andere manier vindt om jouw talenten en ervaring te benutten. De kans is klein dat je nog terug kunt komen in je functie. Ook niet bij een ander bedrijf. Als je dit weet, heb je geen andere keus dan jezelf te laten omscholen.

Dat klinkt misschien ontzettend spannend. Zeker als je al jaren uit de schoolbanken bent. Toch kan het je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Zeker wanneer je voor een sector met een groot arbeidstekort vraagt. In dat geval staan ze vaak te springen om nieuwe medewerkers en is het vaak zelfs mogelijk om intern een opleiding te volgen. Bedenk dus goed welke sector of functie mogelijk ook bij jou zou passen en trek de stoute schoenen aan om te solliciteren of een passende opleiding te volgen.

Verder lezen?

Back to top button