SportBewegingIndoor sportenOutdoor sporten

Waarom dumbbells belangrijk zijn tijdens jouw work-out

Tips, voordelen en manieren voor het gebruik van dumbbells

Anno 2021 is het thuis sporten een ware hype geworden. Met je lichaamsgewicht en weerstandsbanden kom je al een heel eind. Maar pas wanneer je dumbbells tot je beschikking hebt, is het sporten in huis pas echt begonnen. Met dumbbell kun je vele oefeningen doen die je anders zou moeten overslaan omdat er simpelweg geen andere lichaamsoefeningen er voor te vinden zijn. In dit artikel vertellen wij meer over waarom dumbbell belangrijk zijn tijdens je work-out.

Wat zijn dumbbells?

Een dumbbell is een korte staaf waar een vast gewicht of losse gewichten aan kunnen worden bevestigd. Een dumbbell komt in verschillende maten en gewichten voor. Het materiaal kan wel flink verschillen wat natuurlijk ook de mate van je training kan verpesten. De meeste sportscholen hebben wel goede kwaliteit dumbbells staan waardoor je dat soort dumbbells als vergelijkingsmateriaal kan houden op het moment dat je zelf dumbbell wilt kopen. 

Wat zijn de voordelen van het trainen met dumbbells?

Voor zowel beginners als gevorderden is het trainen met dumbbells een fijne manier om spiergroei te stimuleren. De oefeningen zijn namelijk simpel uit te voeren en daarom ideaal voor elke training. Dumbbells is een instap hulpmiddel voor krachttraining. 

Op het moment dat je nieuwe technieken en oefeningen hebt geleerd door middel van de dumbbell, dan kun je kijken naar andere middelen zoals bijvoorbeeld een Barbell, EZ-bar en ga zo maar door. Je maakt tijdens het trainen met een dumbbell gebruik van meer kracht wat zorgt voor meer flexibiliteit in en rondom de spieren. 

Er worden meerdere spiergroepen getriggerd waardoor je meerdere compound oefeningen en/of variërende trainingen kunt uitvoeren. Het grootste voordeel van trainen met dumbbells is dat je vrijwel bijna elke spiergroep kunt trainen. Dat is ontzettend handig voor thuis sporten, aangezien de meeste huizen in Nederland niet dusdanig groot zijn dat je een hele inboedel van de sportschool erin kan plaatsen.

Dumbbells voor thuissporten
Dumbbells voor thuissporten – DNOB.nl

Wat voor soorten dumbbells zijn er?

Er zijn inmiddels al aardig wat verschillende dumbbells op de markt te vinden. Je hebt namelijk vaste dumbbells, verstelbare dumbbells, hex dumbbels en vinyl dumbbells. Om te bepalen welke jij nodig hebt is het handig als je kijkt naar wat voor trainingen jij het liefst doet. 

Vaste dumbbells

Vaste dumbbells zorgen ervoor dat je ze niet kan verstellen. Ze hebben een vast gewicht en kunnen verkocht worden in setjes van jouw gewenste aantal kilo’s. Het voordeel hiervan is, is dat je direct kunt beginnen met trainen aangezien je geen losse gewichten erbij hoeft te doen. Je kunt waar en wanneer je wilt direct beginnen met trainen en zo in een rap tempo jouw spiergroei bevorderen. 

Verstelbare dumbbells

Verstelbare dumbbells zijn weer het tegenovergestelde van vaste dumbbells en geven jou wel de mogelijkheid om verschillende gewichten er aan te hangen. Bovendien is het aanschaffen van verstelbare dumbbells wel goedkoper dan vaste dumbbells en zorgt voor een besparing op ruimte. 

Hex dumbbells

Hex dumbbells zijn zeshoekig en zijn afkomstig van de naam: Hexagon.  Je kunt ze makkelijk op elkaar stapelen en makkelijk opbergen wat heel fijn is op het moment dat je niet al teveel ruimte hebt. Ook zijn deze dumbbells uitgerust met een rubberen coating wat zorgt voor geen schade aan de vloer als je jouw dumbbells te hard op de vloer legt. 

Vinyl dumbbells

Vinyl dumbbells zijn dumbbells die je niet voor krachttraining gebruikt, maar meer voor een sport als zumba. Je voegt net wat meer dimensie en intensiteit toe aan je training, wat ideaal is voor het triggeren van je spieren. Vinyl dumbbells zijn niet zwaarder dan 10kg en zijn omhult in een coating van vinyl. Zo blijft de vloer onbeschadigd wanneer een dumbbell op de grond valt. Los van deze werking zorgt de coating eer ook voor dat de dumbbell niet vies wordt en bepaalde substanties afweert. 

Verder lezen?

Back to top button