Huis & TuinKlussen

Hoe kies je de juiste groepenkast voor jou?

Een elektrische installatie van een woning, bedrijfspand of kantoor begint bij de groepenkast. Elektriciteit wordt vanuit een groepenkast op een beveiligde manier verdeeld. Een groepenkast wordt ook wel meterkast, verdeelkast en verdeelinrichting genoemd.

Wanneer je een geschikte groepenkast voor jouw situatie wil vinden, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De meeste woningen hebben een 1 fase groepenkast dat vier tot acht groepen bevatten. De benodigde aantal groepen is afhankelijk de stroom dat per groep wordt gebruikt.

1 fase of 3 fase groepenkast

Afhankelijk van je wensen is te kiezen uit een 1 of 3 fase groepenkast. 1 fase groepenkasten worden voornamelijk gebruikt in woningen, waar 3 fase groepenkasten vooral wordt gebruikt in bedrijfspanden en kantoren. De hoeveelheid spanning bij een 1 fase groepenkast, wat af te lezen is op een kWh meter is, 1 x 2020/230V. Dit betekent een maximaal vermogen per groep van 3.680 watt (3,7 kW).

Bij een 3 fase groepenkast is de hoeveelheid spanning op een kWh meter af te lezen als 3 x 220/230V of 380/400V. Ga je apparaten gebruiken dat gelijktijdig meer dan 8.000 watt verbruiken? Kies dan altijd voor een 3 fase groepenkast. Een 3 fase groepenkast heeft per groep een maximaal vermogen van 9.422 watt (9,4 kW). Een 3 fase aansluiting wordt ook wel een aansluiting voor krachtstroom genoemd.

Groepenkast componenten

Stel je groepenkast samen met behulp van één of meerdere hoofdschakelaars, aardlekschakelaars, installatieautomaten, aardlekautomaat, fornuisgroepen, krachtgroepen, kWh meters, beltrafo’s, din rail stopcontacten, magneetschakelaars, overspanningsbeveiligingen en tijdschakelaars.

Merken

Daarnaast is te kiezen uit verschillende merken van groepenkast componenten. Deze componenten kunnen onder andere van EMAT, Eaton Holec, ABB-HAF, Hager, Schneider, Attema, EAG en ETI zijn.

Voor elk huis, bedrijf en situatie is een geschikte groepenkast samen te stellen. Heb je hulp nodig bij het samenstellen van een groepenkast? Schakel dan een erkend installateur in.

Verder lezen?

Back to top button