Huis & Tuin

In 3 stappen naar een groene tuin

Je leest er steeds vaker over: onze tuinen moeten groener. Een tuin die vol tegels ligt is nadelig voor het ecosysteem en kan ook tot problemen leiden. Als de tuin weinig open groen bevat, dan kan het gebeuren dat regenwater niet snel genoeg kan wegstromen. Het regent in Nederland steeds vaker en harder. Als je graag droge voeten wilt houden is het dus belangrijk dat je in je tuin voldoende mogelijkheden hebt om het regenwater af te voeren. In drie stappen maak je je tuin groener en koeler.

Tegels eruit, groen erin

Als een tuin vrijwel helemaal betegeld is dan kan het regenwater nergens heen. Na een flinke stortbui of na dagen achter elkaar regen merk je dat aan plassen of zelfs wateroverlast. Het is dus zaak om open ruimte te maken in de tuin. Haal de bestrating weg en beperk deze tot noodzakelijke looppaden. Op de open plekken kun je bijvoorbeeld een gazon maken of borders voor planten en struiken. Als je een wat grotere tuin hebt, overweeg dan om één of meer grotere bomen te planten. Als die wat zijn uitgegroeid kunnen ze zorgen voor welkome schaduw en verkoeling. Laat je over het planten van bomen wel goed informeren. Ze moeten voldoende ruimte hebben voor hun wortels en geen overlast geven.

De tuinafscheiding

Je wilt natuurlijk privacy. Dat kan met een hout betonschutting, maar je kunt ook kiezen voor een groene haag. Die moet dan natuurlijk wel met enige regelmaat worden gesnoeid. Maar er zijn hagen die niet snel groeien en die je dus zeker niet vier keer per jaar hoeft te snoeien. Als tuinieren niet zo je hobby is of je hebt er onvoldoende tijd voor dan kies je voor een haag die weinig onderhoud nodig heeft. Wordt het toch een houten schutting, kies dan voor hout dat op verantwoorde wijze is gekweekt en gekapt. Als je je schutting goed en regelmatig onderhoudt kan hij tientallen jaren mee en hoeft dus ook niet snel te worden vervangen. Dan draag je daarmee alsnog bij aan verduurzaming.

Het hele jaar door genieten van je tuin

Je kunt met behulp van de materialen die je kunt bestellen bij Buitengoed.nl je tuin omtoveren tot een paradijs voor planten en dieren. Als je mooie borders maakt dan kun je daar eenjarige of vaste bloeiende planten in zetten. Insecten zullen ze graag bezoeken om nectar te verzamelen. Rupsen en torren vinden hun voeding en woelen als dank je grond om. Daarnaast zijn ze voedsel voor vogels. Je kunt als je er de ruimte voor hebt nestkasten ophangen waar vogels hun jongen kunnen grootbrengen. Ook een insectenhotel is helemaal trendy. Hier vinden verschillende insecten een fijne plek om hun nest te bouwen. Bovendien houd je ze op die manier weg van je terras. Op deze manier maak je van je tuin een plek waar de natuur zijn gang kan gaan zonder dat je tuin een onoverzichtelijk geheel wordt waar uiteindelijk geen doorkomen meer aan is. Je kunt volop genieten en je levert een bijdrage aan de biodiversiteit. Een win-win situatie dus.

Verder lezen?

Back to top button