Huis & TuinKlussenLifestyleWonen

Zonnepanelen kosten vaak minder dan je denkt

Het is voor veel mensen helemaal niet duidelijk wat zonnepanelen eigenlijk kosten. Dat komt in de eerste plaats doordat de prijzen erg kunnen verschillen per type en per aanbieder. Daarnaast zijn er ook zaken zoals subsidie op zonnepanelen die meespelen.

Wat wel opvalt is dat veel mensen vaak positief verrast zijn als ze uitrekenen wat het eigenlijk gaat kosten. Dit is dan veel minder dan vooraf gedacht werd. Bovendien worden daar dan ook bijvoorbeeld de benodigde materialen en de volledige installatie in meegenomen. Zo is het dus alleen maar nog aantrekkelijker om te investeren.

Een voorbeeld van de kosten

Om de kosten van zonnepanelen in 2022 wat duidelijker te maken, is het goed om met een voorbeeld te werken. Zo krijg je een beter idee. Een pakket goede panelen kost je al snel zo’n €5.200,- euro. Daar kan je dan ook nog eens de btw op terugvragen. Wanneer je 10 panelen laat plaatsen en die wekken samen zo’n 3.400 kWh per jaar op. Dan kosten de panelen je dus eigenlijk maar zo’n 8 cent per kilowattuur voor de komende twintig jaar. Wanneer je het op die manier bekijkt, dan zijn de kosten dus ook wel erg laag.

Steeds beter te betalen

Het is ook nog eens zo dat de zonnepanelen steeds beter te betalen worden. De prijsontwikkeling is namelijk erg gunstig. Zo’n tien jaar geleden waren ze te duur voor de meeste huishoudens. Tegenwoordig zijn ze al in ongeveer 8 jaar terug te verdienen als je ze aanschaft. Dit maakt het dus voor veel meer woningeigenaren interessant om er toch voor te gaan. Denk daarbij ook aan de positieve effecten die dit heeft op de ontwikkeling van de waarde van je woning. De kosten voor de aanschaf zijn in een periode van tien jaar namelijk meer dan gehalveerd.

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

De kosten die je gemiddeld kwijt bent aan zonnepanelen zijn niet goed in te schatten. De kwaliteit van de verschillende soorten loopt sterk uiteen. Ook kan de opbrengst per woning nogal verschillen. Het is dus ook goed om niet naar een zonnepaneel alleen te kijken. Kijk naar het hele pakket. Dus kijk ook naar de kosten voor de omvormer en naar de kosten voor het installeren. Wanneer je er op die manier naar kijkt, dan kom je vaak op prijzen die net boven de €5.000,- liggen uit. Dit maakt het zeker aantrekkelijk.

Verder lezen?

Back to top button