VerzorgingGezondheidsklachtenLifestyleUiterlijke verzorging

Hoe vind je geschikte lenzen voor het oog?

Lenzen. Je bent er een liefhebber van of juist totaal niet. Soms kan het gebeuren dat je last hebt van het dragen van lenzen, omdat blijkt dat je eigenlijk de verkeerde soort lenzen draagt. Hierdoor kan je oog gaan irriteren, wat natuurlijk niet fijn is als je gewoon je dagelijkse dingen moet doen. Hoe vind je nu geschikte lenzen voor jouw ogen?

Verschillende soorten contactlenzen

In Nederland dragen meer dan 1,7 miljoen mensen contactlenzen. Ieder oog is weer anders en uniek, maar uiteindelijk zijn er vier verschillende lenzen die beschikbaar zijn. Afhankelijk van hoe jouw oog is, zijn de volgende opties mogelijk: 

  • Harde lenzen
  • Zachte lenzen
  • Hydrogel lenzen
  • Silicone hydrogel lenzen

Harde lenzen

Harde lenzen zijn gemaakt van PMMA (Polymethylmethacrylaat).PMMA is zeer duurzaam en kunnen worden aangepast aan het oog. Mocht er sprake zijn van een kleine oogafwijking, dan kan dat ook gecorrigeerd worden door het gebruiken van harde contactlenzen. Maar, waarom wordt het een harde lens genoemd? Dat komt omdat PMMA amper zuurstof naar binnen laat, waardoor het wat langer duurt om te wennen aan de lenzen op het moment dat je ze draagt. 

Zachte lenzen

Zachte lenzen zijn gemaakt van een zachte kunststof. Dat kan voor sommige mensen veel fijner voelen. Doordat zachte lenzen veel zuurstof doorlaten en het watergehalte bij het oog bevorderen, zijn deze lenzen over het algemeen zeer prettig om te dragen. Ook past de lens zich aan, aan de pasvorm van je oog. Dit zorgt voor net wat meer comfort. Doordat er meer zuurstof beschikbaar is, blijft de gezondheid van je oog ook vele malen beter. 

Hydrogel lenzen

Hydrogel lenzen zijn lenzen die bestaan uit gelachtige, waterhoudende kunststoffen die in jargon hydrogel wordt genoemd. Hydrogel lenzen zijn heel dun, maar wel ontzettend duurzaam. Deze hydrogel lenzen zijn buigbaar, wat ideaal is voor het aansluiten op het oog. Hydrogel lenzen zijn al een geruime tijd beschikbaar in Nederland. Wanneer het watergehalte is afgenomen, is het tijd om de lenzen uit te doen. Anders ervaar je irritatie.

Silicone hydrogel lenzen

Silicone hydrogel lenzen zijn net wat anders dan normale hydrogel lenzen. Het grootste verschil is dat deze soort lens veel meer zuurstof doorlaat door de toevoeging van siliconen en bestaat uit een ander materiaal wat net wat comfortabeler is voor het oog. Dit is een populaire keus geworden waardoor normale hydrogel lenzen langzaam maar zeker naar de achtergrond verdwijnen. 

Veel verschillende soorten lenzen
Veel verschillende soorten lenzen – DNOB.nl

Hoe kies ik de juiste lens?

Weet wat de huidige staat van je oog is. Dus, ga in gesprek met je opticien en/of oogarts en luister goed naar wat het beste past bij jouw ogen. Zijn er oogafwijkingen en/of tekenen van schade, dan kun je daar je lenzen op uitzoeken. Ook is het belangrijk dat je weet hoe vaak je lenzen gaat dragen. Dat betekent dat je moet kijken naar daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Alle drie de opties zijn weer goed voor een andere reden. Het is aan jou om te bepalen wat voor jou het best uitkomt. 

Heb je die informatie voor jezelf helder, dan is het zaak dat je de kenmerken van jouw oog goed weet. Je kunt jezelf dan afvragen hoe gevoelig je ogen zijn, hoe snel ze droog worden en of ze snel geïrriteerd raken. Dat zijn belangrijke factoren omdat er naast alle bovenstaande informatie ook nog een keus moet worden gemaakt m.b.t. tot jouw lenzen. Hoe meer kenmerken je weet, hoe makkelijker de keus. Nu kun je beginnen met het uitkiezen van je lenzen. Je kunt kijken op het internet, dus lenzen online opzoeken, of juist naar een specialist gaan in de buurt. 

Zorg altijd dat je overlegt met je arts

Zorg dat je altijd in overleg met een specialist praat over de beslissingen die je wilt nemen als het gaat om je oog. Je hebt maar één paar ogen. Wees daar dus ook zuinig op. Neem nooit acties zonder dat je ook maar enig overleg hebt gehad. Dat kan namelijk veel onnodige pijn, schade en/of irritatie voorkomen. 

Verder lezen?

Back to top button