Reizen

Operational Lease vs Financial Lease en Private Lease

Wanneer je een auto wilt leasen, zijn er verschillende leasevormen waar je uit kunt kiezen. Naast Private Lease voor particulieren heb je ook Operational Lease en Financial Lease op zakelijk gebied. Wat zijn de verschillen hiertussen en wat zijn de voordelen van Operational Lease?  

Operational Lease

Bij Operational Lease is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de auto. Het maandbedrag dat je betaalt, is bij full Operational Lease inclusief alle kosten, zoals onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting. Het enige wat je hoeft te doen, is de auto gebruiken en ervoor zorgen dat hij in goede staat blijft. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto gewoon weer in bij de leasemaatschappij.  

De voordelen van Operational Lease

Geen financiële verrassingen

Met Operational Lease betaal je een vast bedrag per maand en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Zo blijven je maandelijkse kosten overzichtelijk.  

Geen administratieve rompslomp

Omdat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de auto, hoef je je geen zorgen te maken over de administratieve rompslomp die hierbij komt kijken. De leasemaatschappij blijft eigendom van de auto en draagt daarmee ook de risico’s.  

Fiscale voordelen

Voor zakelijke rijders biedt Operational Lease fiscale voordelen. De kosten zijn namelijk volledig aftrekbaar van de belasting, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Wat is het verschil tussen Operational Lease en Private Lease?

Ook bij Private Lease is het maandbedrag dat je betaalt inclusief onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting. Zelf ben je verantwoordelijk voor de brandstof en eventuele verkeersboetes. 

Het grootste voordeel van Operational Lease ten opzichte van Private Lease is dat alle kosten in het maandbedrag zijn inbegrepen. Bij Private Lease kunnen er extra kosten bijkomen, bijvoorbeeld als gevolg van schade of overmatige slijtage. Ook wordt er bij Operational Lease geen BKR-registratie geplaatst. Bij Private Lease is dit wel het geval. Een Private Lease auto heeft hierdoor invloed op je maximale hypotheek.  

Wat is het verschil tussen Operational Lease en Financial Lease?

Financial Lease is een leasevorm waarbij je als ondernemer een auto least en deze aan het einde van de leaseperiode koopt. In tegenstelling tot Operational Lease, ben je bij Financial Lease zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties, verzekeringen en het beheer van de auto. Dit komt doordat je economisch gezien eigenaar van de auto bent tijdens de Financial Lease periode.

Het grootste voordeel van Operational Lease ten opzichte van Financial Lease is dat je met Operational Lease geen financiële risico’s loopt. Je betaalt namelijk een vast all-in bedrag per maand. Ook staat de auto bij Financial Lease op je balans. Bij Operational Lease is dat niet het geval.

Verder lezen?

Back to top button