Computer & ICT

Vier aandachtspunten bij het vergelijken van internetproviders

Er zijn verschillende redenen te bedenken voor waarom je op zoek bent naar een nieuwe internetprovider. Misschien ben je ontevreden over je huidige provider. Of je bent toe aan een ander abonnement. Misschien probeer je te besparen op je vaste lasten, open je een zaak of ga je verhuizen en heb je een internetabonnement nodig voor je nieuwe woning. Allemaal aanleidingen om op zoek te gaan naar een goede aanbieding voor een nieuw abonnement. Maar waar moet je niet vergeten op te letten bij het internet providers vergelijken? We bespreken vier aandachtspunten.

Snelheid en type internetverbinding

De prijzen van aanbiedingen kunnen flink uit elkaar liggen. Het is belangrijk dat je duidelijk hebt wat je precies krijgt. Wat is de downloadsnelheid die aangeboden wordt? Is deze voldoende om aan jouw behoeftes te voldoen? Ook is het van belang om te weten om wat voor type internetverbinding het gaat. DSL-internet is het goedkoopst, maar kent een lage top voor snelheden, is het minst stabiel en de afstand van je woning tot de wijkcentrale doet de maximaal haalbare snelheid verminderen. Kabelinternet is relatief stabiel en kan heel snel zijn, maar is een stuk duurder. Glasvezelinternet is het meest stabiele soort internetverbinding met de hoogst haalbare snelheden, maar is nog niet voor iedereen beschikbaar.

Aansluitkosten en toekomstige kosten

De ene aanbieding is de andere niet. Klik altijd even door om te kijken wat je er nu daadwerkelijk aan kwijt gaat zijn. Het kan zo zijn dat je bij de ene provider aansluitkosten moet betalen, maar bij de andere niet. Ook kunnen lage maandelijkse kosten na enkele maanden omhooggaan omdat het om een actietarief gaat. Dat is wel belangrijke informatie om scherp te hebben voordat je een knoop doorhakt, want het gaat wel om je portemonnee.

Vier aandachtspunten bij het vergelijken van internetproviders
Vier aandachtspunten bij het vergelijken van internetproviders

Apparatuur

Wanneer je een internetabonnement afsluit, krijg je een modem in bruikleen van de providers. Zonder kun je geen gebruikmaken van je internetverbinding. Doorgaans verstrekken providers een modem met router, zodat je ook draadloos internet kunt hebben. Het is goed om voor jezelf scherp te hebben wat je precies wilt kunnen met je modem/router. Wil je bijvoorbeeld een gastnetwerk aanmaken voor je zaak? Dan is goed om te weten dat dit soort handige functies vaak door providers uitgeschakeld worden, als de apparatuur er al toe in staat. Probeer wat onderzoek te doen naar de apparatuur die de provider in kwestie levert. Mogelijk moet je zelf een router aansluiten op het aangeleverde modem om aan je behoeftes te voldoen. In de praktijk zijn los verkrijgbare routers vaak beter dan de modemrouters van de providers.

Reviews

Als het internet ons één ding gebracht heeft, is dat het nu veel makkelijker is om erachter te komen wat de ervaringen zijn van anderen die je voorgegaan zijn met een product of dienst. Dat levert waardevolle informatie die kan voorkomen dat je een kat in de zak koopt. Zoek gebruikerservaringen op voor de provider die je op het oog hebt. Dit is eenvoudig te doen via Google. Neem ze goed door en bepaal zowel de algemene tendens als welke problemen er relatief vaak genoemd worden door anderen om te bepalen of je met deze provider in zee wilt.

Neem dus even wat tijd voordat je een knoop doorhakt. Je zit immers minimaal een jaar vast aan je abonnement en frustraties rondom je internetverbinding zijn in deze tijd bijzonder ergerlijk. Voorkom duurkoop en steek er wat moeite in.

Verder lezen?

Back to top button