WonenAvontuurLifehacksReizen

Voor het eerst verhuizen naar het buitenland? 5 veiligheidstips die je kunnen helpen

Denk je erover naar het buitenland te verhuizen voor werk, studie of een andere reden? Dan moet je goed voorbereid zijn. Wonen in een ander land is iets heel anders dan er als toerist heen reizen. Je krijgt te maken met de uitdagingen van het dagelijks leven en ontmoet regelmatig nieuwe mensen. Het is een permanente verhuizing die op lange termijn een impact zal hebben op je carrière en je privéleven. Lees daarom onze 5 veiligheidstips die je kunnen helpen om voor het eerst in het buitenland te gaan wonen.

Lees je in

Voordat je besluit naar het buitenland te verhuizen, moet je grondig onderzoek doen. Dit zal je helpen te beslissen in welk land je je het meest thuis zult voelen. Ook is het handig om een idee te hebben van de kosten voor je levensonderhoud.  Laat je ook goed informeren over het klimaat van het land, veiligheid, visumbepalingen, sociale voorzieningen, werkgelegenheid en de gezondheidszorg. Daardoor ben je beter voorbereid op de uitdagingen van het leven in een vreemd land.

Leer de lokale taal

Als je naar een niet-Engels sprekend land verhuist, dan is het leren van de lokale taal de beste manier om te integreren. In elke grote stad vind je taalscholen en de lessen zijn meestal heel redelijk geprijsd. De meeste taalscholen bieden ook een reeks andere diensten aan, zoals accommodatie en culturele activiteiten. Wees niet bang om fouten te maken en veel gebaren te gebruiken om je boodschap over te brengen. Niet alle mensen zijn even geduldig en begripvol als een taalleraar. Maar als je echt je best doet om de taal te leren, zul je merken dat de lokale bewoners dit erg waarderen.  Het is tenslotte niet hun taak om Engels te spreken!

Zoek uit waar de veiligste gebieden zijn

Het is belangrijk om te weten waar de veiligste gebieden zijn in de stad waar je wilt wonen. Dit zal je helpen om gevaarlijke gebieden te vermijden en te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van criminaliteit. Je kunt op verschillende manieren te weten komen waar de beste buurten zijn. Je kunt navraag doen bij de plaatselijke taalschool of universiteit, of je kunt online zoeken naar deze informatie. Je kunt het ook vragen aan een lid van de plaatselijke politie. En als je er al vrienden of familie hebt wonen, kun je het natuurlijk ook aan hen vragen.

Zorg voor veilige internetverbindingen

Als je een fijne plek hebt gevonden om te wonen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een veilige internetaansluting. Helaas is dat niet binnen een dag geregeld. Omdat je dan een abonnement moet afsluiten, willen internetaanbieders zich er graag van verzekeren dat je de kosten ook kunt betalen. De eerste tijd ben je dan ook hoofdzakelijk aangewezen op gedeelde of openbare wifinetwerken. Om er toch zeker van te zijn dat je veilig kunt internetten, kun je een VPN gratis installeren op je smartphone of laptop. Je voegt dan een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Anderen kunnen je online activiteiten niet meer volgen. Je wordt beschermd tegen virussen en malware en zelfs je IP-adres wordt afgeschermd. Dat laatste kan je ook veel voordeel opleveren als je in Nederland al wilt zoeken naar bijvoorbeeld accomodaties, huurauto’s of vliegtickets ter plaatse. Je maakt dan gewoon verbinding met een VPN-server in het land waarin je geïnteresseerd ben. Zo krijg je online de lagere prijzen en tarieven te zien die gelden voor lokale bewoners. 

Herken veel voorkomende oplichtingspraktijken.

Leer de gebruikelijke oplichtingspraktijken te herkennen waaraan je blootgesteld kunt worden als je in het buitenland woont. De meest voorkomende vormen van oplichting zijn taxi-oplichting, diefstal en zakkenrollerij. Taxi-zwendel kan overal ter wereld voorkomen, dus wees je ervan bewust en overdrijf je kennis van de stad niet. Wees je bewust van je omgeving. Zakkenrollers hebben de neiging uit te kijken naar toeristen en mensen die eruit zien alsof ze buitenlanders zijn. Mensen die te amicaal doen, hebben daar vaak slechte bedoelingen mee. Ga niet met mensen die je nauwelijks kent mee naar een zogenaamd fantastische bar. En check regelmatig of je je telefoon en portemonnee nog hebt als iemand je aanstoot of aanraakt.

Verder lezen?

Back to top button