Huis & TuinLifestyleWonenWooninspiratie

De voordelen van een Sedumdak voor jouw woning 

Heb je er wel eens over nagedacht om te gaan verduurzamen met je woning? Dan is het plaatsen van een Sedumdak erg interessant. Niet alleen omdat het bijdraagt aan de natuur, maar ook omdat er vele voordelen aan verbonden zitten. Een kwalitatief hoogwaardig dak geeft namelijk veel waarde. 

Wat is een sedumdak? 

Een Sedumdak is een groendak dat bestaat uit delen van de natuur. Het is een dak dat is begroeid met Sedum, een plant dat erg goed tegen droogte kan, maar ook veel vochtige periodes kan hebben. Vrijwel alle seizoenen kunnen alle sedum planten niet kapot maken. Een sedumdak valt onder de categorie: extensieve daken en heeft dus een maximale opbouw van 15 centimeter waarbij de beplanting niet hoger is dan 50 centimeter. Het hebben van een Sedumdak heeft vele voordelen. Wist je dat je een subsidie sedum dak kunt krijgen? 

De voordelen van een sedumdak

Het hebben van een groene dak zorgt ervoor dat je ten eerste een fraai aanzien hebt, maar ook dat je dakbedekking tot twee keer langer meegaat dan wanneer je geen sedumdak zou hebben. Sedum is namelijk niet dood te krijgen. Tevens werkt sedum ook als goed isolatiemateriaal. Maar, Sedum kan er ook voor zorgen dat het geluid dat je thuis maakt, gedempt wordt. Hierdoor is Sedum een goede aanvulling op ieder huis. Kosten Sedumdak, prijs per m2, er valt niet exact een prijs te noemen, aangezien dat verschilt per m2.

Er zijn meer dan 250 verschillende Sedumplanten. HIerdoor kun je ervoor kiezen om een bepaald patroon aan kleuren op je dak te hebben. KIjk goed naar de verschillen rondom de planten, zodat je meerdere kleuren kunt inzetten om het zo vrolijk mogelijk te houden. Of je nu een plat dak hebt, of juist schuin, een sedumdak is voor ieder type geschikt en kan daardoor makkelijk ingezet worden. Dat is het fijne van een het hebben van zo’n dak. 

Kosten sedumdak

Afhankelijk van de grootte van je eigen dak, is het goed om te weten dat er bij kleinere daken voornamelijk wordt gewerkt met sedumcassettes. Dat moet je zien als kant en klare tegels met Sedum erop. In de meeste gevallen krijg je een subsidie voor het dak. Er zijn meerdere factoren van belang om het dag tot in de puntjes gereed te hebben. Denk maar aan de substraatlaag, maar ook de keuze voor een geschikte drainagesysteem. Hierdoor kunnen kosten gaan variëren. 

Kies je voor de meest duurzame optie die er is? Of kies je juist meer voor de wat lichtere optie waarbij de prijs per m2 dus ook kan verschillen. Er zijn namelijk verschillende gradaties van het hebben van zo’n dak als dit, maar dan is het wel van belang om te weten waar jouw interesse in ligt als het gaat om het nemen van een Sedumdak. De kosten van een Sedumdak kunnen ook nog variëren als je kiest voor een groot biodivers waterbergend substraat dak. Kortom: Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de kosten van het krijgen van een nieuwe sedumdak. 

Verder lezen?

Back to top button