WooninspiratieHuis & TuinWonenWoondecoratie

Welke soorten jaloezieën zijn er?

Horizontale lamellen, ongetwijfeld heb je ze een keer gezien: jaloezieën. Deze modieuze vorm van raambekleding is leverbaar in allerlei soorten en maten. Materialen als hout, bamboe, aluminium en PVC zijn erg populair als het gaat om deze stijlvolle lamellen. Maar, wat is een jaloezie? Wanneer kiezen we voor deze vorm van raamdecoratie en waarom?

Wat, wanneer, waarom?

Jaloezieën zijn een soort zonwering, waarbij met gebruik van horizontale lamellen de licht-toelating in de kamer kan worden gereguleerd. Deze lamellen kun je verder open, of verder dicht draaien. Daarbij is het mogelijk het raam met een handomdraai geheel af te sluiten van licht en nieuwsgierige buren. Deze vorm van raambekleding is daarom ideaal als je veel licht in de kamer wil, zonder daar privacy voor op te willen geven.

De keuzes: lamel soorten en breedte

Of je nu kiest voor een houten jaloezie of een jaloezie van aluminium of bamboe, alle soorten hebben dezelfde functie. Het belangrijkste is om te bepalen wat het beste bij jou en de kamer past. Hang je de jaloezieën in de woonkamer, waar ook al een houten tafel staat, dan is een houten jaloezie wellicht mooier dan een aluminium versie.

De lamelbreedte kent een simpele regel: des te groter de lamelbreedte, des te meer de doorkijk. Zo worden de volgende lamelbreedtes voor de volgende situaties gebruikt:

  • 16 tot 25 millimeter: normale kantoor lamelbreedte;
  • 35 millimeter: veelal gebruikt voor kleine ramen, zoals toilet- of deurramen;
  • 50 millimeter: de meest gebruikte breedte voor woonhuizen;
  • 65 millimeter: vrijwel alleen gebruikt bij grote raampartijen.

Naast dit standaard rijtje wordt er ook gekeken naar de diepte van het kozijn. Zorg ervoor dat de bovenbak van de jaloezie mooi in het kozijn valt. Dit zorgt voor een gave afwerking.

De ladderband: wanneer kies je ervoor?

Een ladderband heeft twee functies: een decoratieve- en een praktische functie. De praktische functie komt doordat de lichtgaatjes in de lamellen worden afgedicht, waardoor er wat meer licht wordt tegengehouden. De decoratieve functie heeft te maken met de warme uitstraling die door een ladderband ontstaat. Kiezen voor een ladderkoord, de optie zonder ladderband, betekent een meer subtiel en rustiger ogende jaloezie. Voor een ladderkoord wordt veelal gekozen als het gaat om glaslatten of als er sprake is van kozijnbalken. Met een ladderband kan, in deze situaties, de raamdecoratie wat druk lijken.

Kies je voor een ladderband? Denk er dan eens aan om een contrasterende ladderbandkleur te kiezen. Hiermee breng je een extra kleuraccent aan, die je kunt matchen met het interieur van de kamer.

Verder lezen?

Back to top button