Bedrijven

Wanneer is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Aansprakelijkheid is één van de vele zaken waar jij je als ondernemer voor kunt verzekeren. Omdat dit geen verplichte verzekering is, bepaal je zelf of je hem afsluit of niet. Je bespaart geld als je deze verzekering links laat liggen, maar je loopt ook meer risico. Daarom vraag jij je misschien af wanneer een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig is. Omdat je niet de enige ondernemer bent die met deze vraag zit, geven wij je hier tekst en uitleg.

Ieder bedrijf heeft baat bij een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is weliswaar niet verplicht, maar toch zien we dat veel ondernemers deze verzekering wel afsluiten. Niet gek, want je bent beschermd tegen schade die je tijdens het werk aanricht aan derden of hun eigendommen als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Is jouw bedrijf betrokken bij activiteiten die schade kunnen veroorzaken? Dan doe je er goed aan om je te verzekeren voor aansprakelijkheid.

Als je schade veroorzaakt waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent, is de kans groot dat je ook aansprakelijk gesteld wordt. Je bent in dat geval verplicht om de schade te vergoeden. Heb je geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten toen je voor jezelf begon? Dan draai je zelf op voor de kosten die gepaard gaan met een schadeclaim. Dit is niet het geval als je wel verzekerd bent voor aansprakelijkheid. Je klopt dan aan bij je verzekeraar en zij vergoeden in de meeste gevallen de kosten om de veroorzaakte schade te herstellen.

Aansprakelijkheidsverzekering als zzp’er

Werk je als zzp’er? Dan denk je misschien niet dat je een aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Jij bent immers de enige werknemer van het bedrijf, waardoor de kans op schade een stuk kleiner is dan wanneer je personeel in dienst hebt. Besef je alleen wel dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kunt nog zo voorzichtig werken, maar dit betekent niet dat een schadeclaim uitgesloten is. Om je in te dekken tegen dit risico, sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp af. Afhankelijk van het beroep dat je beoefent kun je deze verzekering uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid of een CAR-verzekering (Construction All Risk).

Particuliere verzekering biedt geen uitkomst

Veel Nederlanders hebben een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Geldt dit ook voor jou? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om je ook zakelijk te verzekeren voor aansprakelijkheid. Een particuliere verzekering dekt immers ook schade die je bij anderen veroorzaakt. Toch kun je geen beroep doen op een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren als je tijdens je werk schade aanricht. Zakelijke schade valt namelijk buiten de dekking van de particuliere verzekering. Als jij je ook hiervoor wilt verzekeren, moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Heb je nog geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, maar ben je inmiddels van mening dat jouw bedrijf deze verzekering wel nodig heeft? Wacht dan vooral niet te lang met afsluiten. Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat je een schadeclaim krijgt. Gelukkig kun je bij de meeste verzekeraars tegenwoordig online een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Voordat je dit doet, moet je eerst goed nadenken over de manier waarop jij je wilt verzekeren. Bepaal of de standaarddekking uitgebreid genoeg is of dat je één of meerdere aanvullende verzekeringen nodig hebt. Twijfel je? Laat je dan adviseren door een verzekeraar. In dat geval weet je zeker dat jouw bedrijf goed verzekerd is voor aansprakelijkheid.

Verder lezen?

Back to top button